Nastavak podrške poljoprivrednicima za oporavak od poplava 2014. godine | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Nastavak podrške poljoprivrednicima za oporavak od poplava 2014. godine

U Bijeljini su potpisani ugovori sa 38 korisnika paketa pomoći u oblasti poljoprivredne proizvodnje prema „Programu za oporavak od poplava“. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Druga faza pomoći

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov, koji je prisustvovao uručivanju ugovora, podsjetio je da je Bijeljina bila među najteže pogođenim lokalnim zajednicama tokom poplava prije četiri godine. Ukupna investicija u okviru ovog programa pomoći u Bijeljini iznosi oko 11 miliona KM, s tim što su u prvoj fazi već utrošena 8,2 miliona KM.

On je naveo da je u okviru prve faze Programa, koja je trajala od 2014. do 2016. godine, u BiH obnovljeno 900 kuća. Kao i 10 škola te dva dijela vodovodnog sistema. Među kojima su bili i objekti u Bijeljini. U Bijeljini će u drugoj fazi biti izgrađene još 44 kuće, te obnovljeno 120 domova.

Bijeljina je odličan primjer uspješne saradnje između lokalne zajednice, UNDP-a i Evropske Unije. Ovom komponentom Programa podržavamo i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednika koji su pretrpjeli štetu tokom poplava. Naglasio je Hošmuhamedov.

80 miliona evra pomoći posle poplava

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Rihard Maša. On je izrazio zadovoljstvo što Evropska Unija učestvuje u ovakvoj pomoći.

Evropska Unija ne obezbjeđuje samo pomoć poljoprivrednicima u BiH. Do sada smo renovirali mnogo stambenih objekata, bolnica i škola. Namjeravamo da pomognemo i u realizaciji nasipa uz rijeke. Istakao je Maša, dodajući da je iz fondova EU utrošeno preko 80 miliona evra za pomoć BiH nakon poplava.

Novi javni poziv

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da je šteta od poplava iz 2014. godine u Bijeljini procijenjena na 392 miliona KM. Građani Bijeljine su dobili oko 6.500 vaučera za obnovu u vrijednosti većoj od 25 miliona KM, ali da još nije sve završeno.

Na osnovu najnovijeg javnog poziva treba da budu izgrađene ukupno 44 nove kuće. Pri čemu je opet pomoć EU najznačajnija. Naša obaveza je da obezbijedimo plac, infrastrukturu i 5.000 KM za temelje. To smo i obezbijedili iz gradskog budžeta. Već je izgrađeno deset kuća i porodice su se uselile. Pojasnio je Mićić, dodajući da je osim stambenog zbrinjavanja preko ovog projekta realizovan program ekonomskog oporavka. Sa ciljem da bi ljudi iznova počeli da rade i zarađuju za život, s obzirom na to da su bili ostali bez cjelokupne imovine u poplavama.

Hošmuhamedov, Maša i Mićić su ovom prilikom posjetili dvije porodice u Pučilama kojima su izgrađene nove kuće u okviru ovog Programa pomoći.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''