U Dvorovima, kod Bijeljine, juče je zatvoren je Sajam mesa. Na kojem je u tri dana svoje prozvode predstavilo 70 izlagača. Od kojih 40 iz mesoprerađivačke industrije, srpskainfo.
Veliki odziv izlagača
Sajam je održan s ciljem promocije domaće proizvodnje. U Organizacionom odboru kažu da su zadovoljni posjetom i brojem izlagača. Svojom ponudom su obogatili ovu jedinstvenu manifestaciju u bijeljinskoj regiji i Republici Srpskoj.
Organizator sajma je Kompanija “Globus” iz Dvorova. Manifestaciju su podržali Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grad Bijeljina i preduzeće “ZP komerc” iz Vršana, kod Bijeljine.
ZP komerc
Preduzeće “ZP komerc” iz sektora mesoprerađivačke industrije godišnje na vlastitim farmama utovi 30.000 svinja i 4.000 junadi.
Proizvodnju su lančano povezali od njive do trpeze. Obrađuju 200 hektara zemljišta. Proizvode u vlastitoj režiji stočnu hranu uz upotrebu savremenih sistema ishrane. Posjeduju i prasilište sa 1.300 krmača prasilja. Svježe meso i mesne prerađevine svakodnevno kontrolišu i plasiraju na tržištu.
“ZP komerc” iz Vršana jedina je mesna industrija u Republici Srpskoj koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada, čime je riješen veliki problem u procesu proizvodnje.
S obzirom da proces proizvodnje i prerade mesa konstantno prate savremene tehnologije, danas se mogu pohvaliti bogatom ponudom svojih proizvoda kojih je u asortimanu više od 100.
Na drugom Sajmu mesa u Dvorovima predstavila se i dobojska firma “Agromiks” koja je osnovana 1996. godine. Tokom prethodnih godina “Agromiks” je rastao i specijalizovao se za promet i proizvodnju stočne hrane, živinarsku proizvodnju i usluge prevoza.
Agromiks i Lovac
U Semberiji je firma “Agromiks” predstavila svoj novi proizvodni program. U ovom sektoru zaposlili su zavidan broj radnika. Zadovoljni su i do sada postignutim rezultatima u zahtjevnom i teškom poslu.
Bogatu gastronomsku ponudu, nacionalnu kuhinju, te vlastite proizvode iz oblasti hrane i pića na sajmu koji je u punom svjetlu predstavio domaću proizvodnju, ponudio je i predstavio restoran “Lovac”.
Sajamsku manifestaciju su pratili brojni sadržaji. Takmičenje u spremanju zimnice od mesa. Brzom ispijanju piva i jedenju kobasica, kao i ekipna takmičenja u pečenju rakije i svinje na ražnju.
Organizovan je i bogat muzički program, a posjetioci sajma su bili u prilici da po sajamskim cijenama kupe domaće meso i druge mesne prerađevine.