Meksički krastavac sa Majevice | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Meksički krastavac sa Majevice

Ibrahim Ćidić iz Srebrenika, po profesiji državni službenik, već godinama se, zajedno sa svojom suprugom, uspješno bavi i plasteničkom proizvodnjom povrća, avaz.

Krupni plodovi

U plastenicima u naselju Gornji Srebrenik, na samim obroncima planine Majevice, uspješno uzgaja paradajz, papriku i ostalo povrće. Čijom prodajom dopunjuje kućni budžet.

Uz proizvodnju povrća uobičajenog za naše podneblje, ove je godine u svom vrtu uspio uzgojiti i neobičnu penjačicu krupnih plodova koja je skoro nepoznata u ovom kraju.

Riječ je o čajotu ili meksičkom krastavcu. Biljci porijeklom iz Srednje Amerike. Koja se u tropskim krajevima uzgaja od davnina zbog ukusnih plodova namijenjenih ljudskoj prehrani.

Sjeme ove, u našim krajevima potpuno nepoznate biljke dobio sam proljetos od svog brata Ishaka. Koji živi i radi u Sloveniji. Iako se moj vrt nalazi na samim obroncima planine Majevice, zbog čiste radoznalosti odlučio sam se na ovaj svojevrsni eksperiment – uzgoja prave tropske biljke. Zahvaljujući savjetima brata, ali i prelistavanju brojne literature. Uspio sam uzgojiti nekoliko biljaka, koje su ovih dana donijele i prve plodove. Kaže nam Ćidić, vrijedni uzgajivač povrća.

Neobičan ukus

Ističe da je ukus plodova ove biljke neobičan i teško ga je uporediti s povrćem uobičajenim u ovim krajevima. A može se konzumirati na razne načine.

Od plodova okruglog oblika može se pripremiti ukusna svježa salata. Može se kao dodatak ubacivati i u razne kisele salate kojima daje posebnu aromu. Plodovi ovog niskokaloričnog povrća pogodni su i za pripremu raznih kuvanih jela. Njegovi listovi mogu se pripremiti poput špinata ili koristiti za čaj. Poznata su i njegova ljekovita svojstva kod liječenja arterioskleroze, povišenog krvnog pritiska i otapanja bubrežnih kamenaca.

Nije zahtjevna

Prema njegovim riječima, ova biljka nije posebno zahtjevna za uzgoj. Sjeme se u zemlju stavlja u proljeće, a već nakon 50 dana donosi prve plodove koji dospijevaju sve do kasne jeseni. Ovu neobičnu biljku odlikuje razgranata stabljika čije loze tokom ljeta dostignu dužinu veću od 30 metara. Tako da u vrelim ljetnim danima, uz sočne plodove, stvara i ugodnu hladovinu.

Pročitajte još...   Otvoren poziv za projekte za razvoj lanca vrijednosti tradicionalnih proizvoda

Podijelio komšijama

Ovogodišnji urod, ističe Ćidić, podijelio je komšijama i poznanicima. Već od naredne godine planira se početi ozbiljnije baviti uzgojem ovog egzotičnog povrća,

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske