Šljiva sa Majevice na putu za EU (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šljiva sa Majevice na putu za EU (VIDEO)

Šljiva sa Majevice i ove godine krenula je na evropsko tržište. Berba rane sorte je završena i oko 200 tona prve klase, isporučeno je u Evropsku uniju. Ovih dana počela je berba čačanke ljepotice koja je dobrog kvaliteta, ali zbog suše je sitnija nego ranijih godina. Ipak, voćari su zadovoljni, očekuju dobru zaradu, cijena je kao i prošle godine 80 feniga po kilogramu, a plasman u Evropskoj uniji obezbijeđen.

Šljiva sa majevice

Foto: ilustracija

Što se tiče nas sve agrotehničke mjere smo primijenili , ali to je bilo nedovoljno da bi rod dobio na krupnoći jer je bila potrebna voda. Kiše nije bilo više od mjesec i po dana i prilično sitan rod je ostao, naveo je Sekulić.

Ipak, voćari neće ostati bez zarade. Na dva hektara Rade Gavrić očekuje dva-tri vagona prve klase, a sitnu šljivu će ostaviti za rakiju.

Cijena je 80 feninga po kilogramu kao i prošle godine plus podsticaj ministarstva. Cijena je odbra, istakao je Gavrić.

Siguran otkup je pola urađenog posla, kažu voćari. Pet otkupljivača sa Majevice šljivu izvoze u EU, jedini problem proteklih dana imali su zbog dugih čekanja na hrvatskoj granici.

Pročitajte još...   Ratari u najvećoj žitnici u BiH konačno očekuju dobru i plodnu poljoprivrednu godinu

Stvara nama probleme, s obzirom da nam kupci naruče robu za ponedjeljak, utorak, a mi robu moramo da šaljemo dva tri dana ranije, jer nismo sigurni da li će ta roba da pređe granicu, a čim je roba starija lošijeg je kvaliteta, naglasio je Milo Stojić otkupljivač.

Dogovorom ministra Košarca i glavnog inspektora Hrvatske, problem je riješen. Izvoznici svoje transporte treba da najave 24 časa ranije i na granici neće imati problema. Procjene su da će majevički voćari, u narednih mjesec dana, koliko će trajati berba ove sorte, izvesti 2500 tona čačanke ljepotice.

Pročitajte još...   Svuda oko nas, otpad vrijedan milione, ali ga ne koristimo

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma