Srpska ima dobrar sistem kontrole kvaliteta mlijeka (VIDEO)
Agro vijesti

Srpska ima dobrar sistem kontrole kvaliteta mlijeka (VIDEO)

Osim kontrole kvaliteta mlijeka koja se redovno obavlja na farmama u sistemu mljekarskog sektora, odnedavno je počela i kontrola proizvodnje mlijeka po muznom grlu. 

kontrole kvaliteta mlijeka

Foto: ilustracija

Rezultati ovih kontrola pokazuju zdravstveno stanje stada i genetski potencijal svakog mliječnog grla i pomoć je farmeru pri odabiru potomstva za obnovu stada.

Republika Srpska ima kvalitetan genetski potencijal u stočarstvu. Zato su stručne službe i počele kontrolu proizvodnih karakteristika svih grla na farmi da bi se izdvojio kvalitetan podmladak i povećala mliječnost. Napredniji farmeri već su ušli u ovaj proces.

Pročitajte još...   Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto

Milorad Arsenić iz Kozarske Dubice je u sistemu kontrole. Ima 210 grla u farmi, automatizovanu proizvodnju i zavidne rezultate.

Prednost je što imate više informacija o životinjama, o količini mlijeka, kvalitetu i imate jasniju sliku kakvo vam je stado, Arsenić.

Kontrola služi kao osnova za selekciju i daje smjernice na koji način unaprijediti i povećati strukturu stada, a pruža bitne informacije o proizvodnim osobinama životinja.

Dragan Knežević, direktor Veterinarsko stočarskog centra Banjaluka ističe da se kontrola radi jedanput mjesečno po sličnom principu kao što se rade komercijalni uzorci za određivanje klase mlijeka, radi se 11 uzoraka po životinji u 12 mjeseci.

Pročitajte još...   Krenula sjetva rasada u semberskim plastenicima

Na osnovu rezultata farmeri dobiju preporuku koja grla treba da zadrže, koje potomstvo da ostave za uzgoj da bi obezbijedili kvalitet i kontinuitet na farmi. Farme koje su u sistemu kontrole imaće kvalitetnije podsticaje, do 500 maraka za steone junice, a za farme koje nisu u sistemu, ovaj podsticaj iznosiće do 200 maraka.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''