Završen interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Završen interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja

Završen je interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja. Od 3. avgusta, od oko 250 domaćinstava otkupljeno je oko 4.700 bikova i 10.000 svinja po zagarantovanoj cijeni koja je bila povoljnija od tržišne.

Vlada Srpske je iz Kompenzacionog fonda izdvojila tri miliona KM za ove namjene radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Stočari strahuju da će zbog smanjene potražnje, a velike ponude, cijena stoke nakon interventnog otkupa padati

Interventni otkup bikova po cijeni od 3,80 KM po kilogramu žive vage i svinja koje su plaćane 2,80 KM, “apsorbovao” je veći dio tržišnih viškova i pomogao stočarima da prebrode protekla tri mjeseca i ne daju stoku u bescijenje.

Iskazujemo zahvalnost prema našem Ministarstvu koje je izašlo u susret i prošle godine i ove. Dalo je dobre rezultate,  zaštitila se cijena, niko nas nije mogao ucjenjivati sa niskom cijenom.

kaže Ljubiša Stevanović iz Udruženja poljopriverdnih proizvošača Semberije.

Otkupljeno je i 10.000 svinja, čime su rasterećene farme, međutim cijena tovljenika odmah je pala na 2 marke i 20,30 KM.

S druge strane, stočna hrana je skuplja za 10 do 20 odsto, pa uzgajivači brinu kako će sačuvati stočni fond.

Ulazimo u jedan period, koji inače za svinjogojstvo nije dobar. U decembru, januaru i februaru plasman je vrlo težak. Ovo jeste dobra mjera ali ako se završi na njoj, to je kratkoročna pomoć i tek sada dolazimo u problem. Ići ćemo prema Ministarstvu sa razgovorima da vidimo šta činiti u periodu.

navodi Slobodan Petrić, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj.

Pročitajte još...   Prehrambena industrija BiH u prvom kvartalu povećala izvoz za 11,64 posto

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača smatraju da je dugoročno rješenje tržišnih viškova zaštita domaće proizvodnje na državnom nivou.

Savjet ministara mora da iskoristi sva svoja ovlašćenja, naravno bez kršenja međunarodnih ugovora koji to dozvoljavaju u smislu uvođenja mjere zaštite domaće proizvodnje, jer bez tih mjera nikakve mjere stimulacije kako Federacije, tako i Srpska neće uroditi plodom.

rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Mesoprerađivači su ispunili odobrene kvote. Do 15. novembra moraju da dostave izvještaje.

U pitanju je oko 2.100 komada junadi i 2.100 svinja. Kad su u pitanju junad, sva živa stoka je u obliku svježeg mesa izvezena u Tursku.

naveo je Darko Marković iz Komercijalne službe preduzeća “ZP-Komerc”.

Išlo se sa cijenom od 70 feninga za otkup po kilogramu junećeg, a 60 feninga po kilogramu svinjskog mesa. Krupnija je stoka otkupljivana, mada ima sporadičnih slučajeva da su čekali da cijena skoči, nisu htjeli da prodaju stoku, očekujući bolju cijenu. Mi to pratimo i vidimo da su smanjene količine uvezenog mesa.

istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske.

Pročitajte još...   Voćari strepe da će izvoz u Rusku Federaciju doći "prekasno"

Uvezeno je 1. 800 tona svježeg mesa manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

– Da je došlo do povećanja uvoza, trebamo biti uvjereni da bismo donijeli mjeru ograničenja, odnosno mjeru zabrane uvoza, međutim, nije došlo. Očekujem da ćemo to relaksirati kroz politiku izvoza crvenog mesa u zemlje EU – naglasio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je dva miliona maraka za interventni otkup tovnih junadi, od čega je polovina sredstava završila u Semberiji, a milion maraka za tovne svinje.

I interventni otkup povrća i voća ide planiranom dinamikom. Do 30. novembra u planu je da se otkupi oko 20.000 tona.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM