Dok cijene rastu iz godine u godinu, nadležni u BiH ćute | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dok cijene rastu iz godine u godinu, nadležni u BiH ćute

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na benzinskim pumpama u BiH. Ovo je četvrto poskupljenje u ovoj godini zbog kojeg se kao posljedica, a prema mišljenju analitičara kao izgovor, povećavaju cijene životnih namirnica i drugih usluga. Potrošačka korpa sada iznosi 2.000 KM, klix.

Cijene “blago” rastu

Prema podacima Agencije za statistiku, do “blagih” poskupljenja pojedinih proizvoda je došlo u julu. Poskupjeli su riža, svinjetina s kostima, tvrdi sir, maslac te margarin, ali su pojeftinila jaja, ulje, banane, crni luk. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u augustu su cijene niže za 0,1 posto u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića. Gledajući sve odjeljke zajedno, potrošačke su cijene niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali u odnosu na isti mjesec prošle godine više su za 2 posto.

Gorivo ponovo poskupilo

S obzirom na to da je u septembru uslijedilo novo povećanje cijena goriva, očekuje se da će se to ponovo odraziti na potrošačke cijene. Kako nam je rekao Marin Bago iz Udruženja za unaprjeđenje kvaliteta življenja Futura, tokom posljednjih 10 godina, otkako prate ovu problematiku, na djelu je “puzajuće” poskupljenje.

Teško ćete naći istu cijenu nekog proizvoda ili usluge koja se nije mijenjala u posljednjih godinu dana. Ključna stvar je da je u velikoj većini slučajeva poskupljenje apsolutno bezrazložno. Ta poskupljenja ne možemo vezati za cijene goriva, jer kada gorivo pojeftini na berzi, cijene proizvoda koji su poskupjeli ostanu iste. Ovdje moram upozoriti da i cijene goriva na pumpama ne prate cijene goriva na berzama, kad tamo poskupi, kod nas poskupi momentalno, kad gorivo pojeftini, na pumpama ne pada cijena. Važno je istaći da otprilike pola cijene tog goriva plaćamo državi u ime akciza za pravljenje autoputeva i cesta kojih nemamo. Dakle, sve skupa je jedno namjerno haotično stanje kako bi se izbjegla odgovornost za kvalitet življenja i razvoja društva, rekao je Bago.

Potrošačka korpa blizu 2.000KM

Ističe kako je druga važna stvar iznos prosječne potrošačke korpe koji je sada blizu 2.000 KM za četvoročlanu porodicu.

Prošle godine u ovo vrijeme je taj iznos bio 1.800 KM, dakle, u ovoj godini nam je potrebno 200 KM više za iste stvari, za iste potrebe. Iznos prosječne plate je 860 KM, što govori da dvije prosječne plate ne mogu izmiriti prosječne potrebe za jednu porodicu i to je ono što je zaista alarmantno i o tome niko ne vodi računa, niti vuče bilo kakve poteze. Ovakav odnos plate i potreba nemamo nigdje, ni u zemljama okruženja niti šire i smatramo da je to jedan od najvećih razloga za napuštanje ovog ekonomskog prostora i nastavljanje života u nekom drugom, naglasio je Bago.

Država ćuti i posmatra

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su kako za sada nemaju nikakvih mjera kada je riječ o poskupljenjima, već da ih donose nakon što se poskupljenja dogode. U obzir su uzimali podatke iz mjeseca augusta.

Pročitajte još...   Mlijekoprodukt garantuje otkup svakog ponuđenog litra mlijeka

U Republici Srpskoj povećane su cijene brašna i to dva puta u 15 dana, a očekuje se da će samim tim poskupjeti i hljeb i pekarski proizvodi za 10 posto. U FBiH su kazali da zbog lošeg kvaliteta pšenice neće podizati cijene, ali da ne mogu garantovati da do toga neće doći zbog povećanja cijene goriva. Samim tim povećavaju se i troškovi proizvodnje.

Pročitajte još...   Pašalić najavio 75 miliona budžet za poljoprivredu Srpske

Prosječna plata u BiH

Prosječna plata u BiH je 891 KM, ali većina građana ima mnogo nižu platu i primanja, o čemu govore podaci socijalnih službi i brojnih nevladinih organizacija koje dodjeljuju pomoć najugroženijima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa