Poljoprivrednici većinom bez zdravstvenog osiguranja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici većinom bez zdravstvenog osiguranja

Svaki treći poljoprivrednik koji je prijavljen na zdravstveno osiguranje u prvom polugodištu ove godine nije uplaćivao doprinose, zbog čega je procijenjeni gubitak Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS po tom osnovu iznosio oko 930.000 maraka, glassrpske.

Poljoprivrednici bez osiguranja

U Fondu zdravstva navode da je u prvih šest mjeseci ove godine na zdravstveno osiguranje bilo prijavljeno ukupno 12.068 poljoprivrednika, te da je doprinos za zdravstvo uplaćivalo ukupno 7.459, odnosno 62 odsto osiguranika.

U odnosu na isti period prošle godine, broj poljoprivrednika za koje su redovno uplaćivani doprinosi povećan je za 421 ili šest odsto, naveli su u fondu.

Podsjećaju da su doprinosi za zdravstveno osiguranje jedini izvor prihoda fonda od kojih se finansiraju cjelokupni zdravstveni sistem i zdravstvena zaštita svih osiguranika.

Svaka neuplata doprinosa odražava se na kvalitet zdravstvene zaštite i ugrožava funkcionisanje cjelokupnog sistema, istakli su u Fondu zdravstva.

Loše stanje u agraru

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se poljoprivrednici svake godine žale na loše stanje u agrarnom sektoru, te da im niske otkupne cijene najčešće zadaju glavobolju i umanjuju zaradu.

Uzimajući sve to u obzir, finansijsko stanje poljoprivrednika na kraju godine često je loše, što je jedan od razloga zašto i dalje svi ne uplaćuju zdravstveno osiguranje, rekao je Marinković i dodao da je edukovanost poljoprivrednika o značaju uplaćivanja doprinosa i dalje na niskom nivou.

Nezadovoljstvo zakonom

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da poljoprivrednici nisu zadovoljni Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju samo nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ali ne i članovi njihovih porodica koji podjednako rade u domaćinstvu. Ljudi koji rade isti posao nisu u istom položaju – rekao je Usorac i dodao da je inicijativu poljoprivrednika da ova odredba zakona bude promijenjena lani podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali da njihove amandmane nije usvojila Narodna skupština RS.

Žene

Vladimir Usorac kaže da su uglavnom muškarci nosioci poljoprivrednih gazdinstava, te da samo oni na taj način ostvaruju zdravstvenu zaštitu.

Žene koje su najveći oslonac svakog domaćinstva i podnose skoro isti teret na farmi kao i muškarci u tom slučaju nemaju zdravstveno osiguranje. Žene su nosioci tek tridesetak poljoprivrednih gazdinstava, rekao je Usorac.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)