Dok je Darinke i Zdravke biće i krompira | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dok je Darinke i Zdravke biće i krompira

Prvoklasni krompir za domaće tržište

Domaćice Darinka i Zdravka Karapetrović iz Miljevića kod Nove Topole, pored obaveza u kući, proljetno vrijeme koriste za sortiranje krompira namijenjenog tržištu Republike Srpske.

Prvoklasni krompir za domaće tržište

Ovo povrće jesenas je u ovom potkozarskom selu dobro rodilo, kvalitet je izuzetan, a krupnoća rekordna, kaže Zdravka čiji ukućani, prvenstveno sin, snaha i unuk su, koristeći savremenu tehnologiju proizveli prvoklasni krompir.

Proizvodnja krompira u Miljevićima, Jurkovici, Bakincima i drugim potkozarskim selima nema naročito dobru tradiciju zato što zemljište i nadmorska visina ne odgovaraju u potpunosti ovom povrću. U tom poslu najveći proizvođači su u lijevčanskim selima dok se kod nas, u Potkozarju, gdje je veća nadmorska visina, više proizvodi voće, kazala nam je Zdravka kojoj u ovom poslu, pomaže komšinica i rođaka Darinka Karapetrović.

Prvoklasni krompir za domaće tržište

Imamo čime da se pohvalimo jer ovaj krompir ni po čemu nije lošiji od lijevčanskog. To je dokaz da i mi ovdje znamo proizvesti povrće. Osim krompira ovdje sve više mladih proizvodi papriku, paradajz, luk, mrkvu… kaže Darinka.

Prvoklasni krompir za domaće tržište

Karapetrovići su za svoj krompir već pronašli tržište a uskoro će ponovo zasijati nove površine, bogatiji za dobro iskustvo koje nastoje unaprediti i što bolje iskoristiti.

Pročitajte još...   Otkup žitarica povećan za 57 odsto, a krompira za 107 odsto

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.