Četvrtak , 4 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Voćari na vrijeme da zaštite zasade od mraza

Voćari na vrijeme da zaštite zasade od mraza

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savjetovano da se na vrijeme pripreme, s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se, prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najjači mraz očekuje u srijedu ujutro, 1. aprila, kada će temperatura vazduha biti između minus jedan i minus četiri stepena Celzijusova.

Prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Pojašnjava se u saopštenju.

Korisna je i primjena “progerbalina ili “promalina” u dozi od 1,2-2,4 litre po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina /na primjer “biopleks”, “drin” i slično/ 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije pet časova nakon mraza.

Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana.

Navodi se u saopštenju.

Za više savjeta poljoprivrednici mogu posjetiti internet stranicu Savjetodavna Srpske (pssrs.net) ili pratiti objave na društvenim mrežama Ministarstva i Savjetodavne Srpske. 

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Niske temperature prave problem voćarima u Šatorovićima

Neočekivano niske temperature zadale su ogromne probleme voćarima u Mjesnoj zajednici Šatorovići. Oscilacije temperature zadnjih …