Voćari na vrijeme da zaštite zasade od mraza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćari na vrijeme da zaštite zasade od mraza

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savjetovano da se na vrijeme pripreme, s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se, prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najjači mraz očekuje u srijedu ujutro, 1. aprila, kada će temperatura vazduha biti između minus jedan i minus četiri stepena Celzijusova.

Prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Pojašnjava se u saopštenju.

Pročitajte još...   Klaonica u Poljskoj zatvorena, EU istražuje

Korisna je i primjena “progerbalina ili “promalina” u dozi od 1,2-2,4 litre po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina /na primjer “biopleks”, “drin” i slično/ 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije pet časova nakon mraza.

Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana.

Navodi se u saopštenju.

Pročitajte još...   Isplaćeno 3.043.333 maraka za podsticaje

Za više savjeta poljoprivrednici mogu posjetiti internet stranicu Savjetodavna Srpske (pssrs.net) ili pratiti objave na društvenim mrežama Ministarstva i Savjetodavne Srpske. 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)