Domaća piletina uskoro i na švedskim stolovima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Domaća piletina uskoro i na švedskim stolovima

Izvoz pilećeg mesa iz BiH u Evropsku uniju se zahuktava, a nakon prvih deset tona koje su krajem septembra plasirane u Njemačku, krajem ovog mjeseca kamion sa domaćom piletinom krenuće i u Švedsku.

piletina

Rekao je to juče generalni direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Maid Jabandžić.

Ova tešanjska kompanija prva je iz BiH plasirala pileće meso na tržište Evropske unije. Borba za otvaranje tog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Argeta”.

Prvi kamion sa oko deset tona piletine izvezli smo 25. septembra u Njemačku, a do kraja ovog mjeseca trebalo bi da krene pošiljka i za Švedsku.

Rekao je Jabandžić, naglasivši da je riječ o prvim “probnim” količinama, te da se veći plasman pilećeg mesa na evropsko tržište i prvi značajniji efekti toga očekuju u nerednih nekoliko mjeseci.

Pročitajte još...   Staša Košarac sa ambasadorima Turske i Bjelorusije

Problem za domaće proizvođače

Naglasio je da domaće proizvođače zabrinjava to što je ponovo odobren uvoz piletine iz Turske u BiH.

Mnogo više mesa dolazi iz Turske na domaće tržište nego što mi uspijevamo da pošaljemo u EU i to trenutno predstavlja ozbiljan problem, koji guši domaću proizvodnju.

Upozorio je Jabandžić i dodao da “Madi” godišnje proizvede 14 miliona pilića.

Zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić kaže za “Glas Srpske” da je javnost u BiH nakon vijesti o odobravanju izvoza u EU očekivala znatno veće poslove.

Skroman izvoz na početku pokazuje da domaće kompanije veoma oprezno prilaze ovom novom i za njih velikom izazovu, a to je prisustvo na evropskom tržištu. To je dokaz da jedna mala ekonomija mora napraviti te teške prve korake da bi stala rame uz rame sa visokorazvijenim ekonomijama.

Rekao je Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, koja proizvodi jaja.

Pročitajte još...   Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS: Otkupna cijena junadi za marku niža od proizvođačke

Miličić je naglasio da je optimista i da vjeruje da će domaće kompanije naći svoje mjesto na evropskom tržištu. Komentarišući uvoz piletine iz Turske u BiH kaže da on nikada nije bio zabranjen, već smanjen.

Inače sve je mnogo lakše uvesti nego izvesti iz BiH i mi samo tražimo iste principe za sve i veće kontrole. Time bi poslovni ambijent za domaće firme bio mnogo povoljniji.

Deklaracija

 Predrag Miličić ističe da je nelojalna konkurencija najveći problem domaćim proizvođačima.

Sam uvoz nije toliki problem, koliko zloupotreba uvoza. Naime na našem tržištu se pojavljuju proizvodi koji se uvoze pod jednom deklaracijom, a u krajnjoj prodaji se nađu kao nešto sasvim drugo. Imali smo već situacije da meso koje je namijenjeno industriji, završi na policama marketa kao svježi program.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća