U domaćinstvu Topića, Brezulja otelila tri teleta | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

U domaćinstvu Topića, Brezulja otelila tri teleta

U domaćinstvu Topić u selu Mlinci kod Prnjavora, zabilježen je nesvakidašnji događaj ili bolje rečeno fenomen. Krava Brezulja otelila je tri zdrava teleta, Milavu, Ćetulju i Jablana.

Krava Brezulja prije nekoliko dana otelila je čak tri živa i zdrava teleta.

Domaćin Pero Topić iz prnjavorskog sela Mlinci kaže da se ranije u selu i okruženju, iako vrlo rijetko, dešavalo da krava oteli dvoje teladi, on za svojih 70 godina kaže nije vidio ovako nešto. Brezulju je prije par godina kupio od komšije, a njena majka se kaže takođe bliznila ali ovo sada je ipak fenomen. Ističe i da krava nije osjemenjavana već imaju svog rasplodnog bika.

Dešavalo se da se oteli dvoje teladi ali troje nije se nikada desilo. Imao sam prije kobilu koja se obliznila ali nisu preživjeli, uginuli su. A eto od ove krave ostali su živi i zdravi svi troje i nijednom teletu ništa ne fali i sve je hvala Bogu u redu.

Otelili dva teleta

Domaćica Vida Topić kaže da je jutro pred porod veterinar obišao kravu a uveče dok je radila oko kukuruza snaja ju je pozvala da se krava teli i odmah je došla sa komšinicom koja im je pomogla da otele prvo tele. Pošto je krava bila krupna vidjeli su da ima još jedno tele ali nisu smjeli više da diraju kravu i pozvali su veterinara koji je brzo došao i otelio i drugo tele i otišao.

Ja reko idem da joj odnesem malo napoja i sve drugo da vidim i malo počistim. Kad sam došla ono ponovo nešto se dešava. U tom momentu je došao i sin i kaže mama tu imaju i noge u košuljici. Komšinica nije bila ni ušla u kuću a ja sam je morala ponovo zvati da dođe pošto nisam mogla zvati veterinara jer je morao otići daleko za Štrpce. Komšinica je odmah ponovo stigla i otelili smo tako i treće tele.

Priča Vida.

Pročitajte još...   Gola sječa i bezočna korupcija razornija od šumokradica

Snaja Biljana priča da su se prinovi najviše obradovala djeca kojih ima troje, Milica, Marko i Mirko, i koji su malim teladima odmah dali imena.

Bili su jako veseli i oduševili su se, vriska je bila do plafona, čak su im i imena dali. Imamo dvije kravice Milava i Ćetulja i malog bika Jablana.

Biljana u šali dodaje da sada ima troje djece u kući i troje u štali.

Svako sebi sada ima društvo i sad mi kažu mama ti imaš troje djece u kući i troje u štali.

Priča sa osmjehom Biljana.

Pročitajte još...   "Bikovima na institucije BIH" - farmeri prijete nadležnim organima

Domaćinstvo Topića se oduvijek bavi poljoprivredom a osim Brezulje i troje malih teladi imaju još jednu kravu i hrane 5 bikova za prodaju. Takođe imaju i tri krmače prasilice a drže i vepra nerasta. Pored toga siju više od 50 duluma žitarica i obrađuju i do 200 duluma zemlje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?