Domaće jabuke u hladnjačama, uvozne na policama
Agro vijesti

Domaće jabuke u hladnjačama, uvozne na policama

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Proizvođači jabuka u Republici Srpskoj muku muče sa plasmanom svojih proizvoda na domaćem tržištu koji im stoje u hladnjačama, i to najviše zbog prekomjernog uvoza ovih proizvoda koji se prodaju.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, naglasio je da najveći problem predstavljaju prekomjerni uvoz jabuka i nelojalna konkurencija.

Ovaj prekomjerni uvoz jabuka najviše se odrazio na domaću proizvodnju i domaće poljoprivrednike. To nije samo u voćarstvu, nego u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

rekao je Dojčinović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, dosta voća po nižim cijenama dolazi iz zemalja okruženja te Italije i Poljske.

Oni imaju jake izvozne subvencije svojih država kako bi plasirali proizvode i mi njima ne možemo biti konkurencija. Takođe, nemamo više ni dosta izvoza za Rusiju, te je i to jedan od problema. Imali smo možda i najnerodniju godinu, najtežu prodaju i najnižu cijenu. Mi sada voće dajemo po bilo kakvim cijenama, samo da se proda.

naveo je Dojčinović.

Pročitajte još...   BiH uvozi čak 92 odsto hrane

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da domaći voćari ne mogu biti konkurentni na tržištu.

Veliki je problem prekomjernog uvoza koji je pogodio naše voćare koji imaju vagone jabuka u svojim hladnjačama i ne mogu da ih prodaju po ikakvoj cijeni na domaćem tržištu. Imamo prekomjeran uvoz jabuka iz Sjeverne Makedonije, Albanije i drugih zemalja. Ono što je ključni problem svih poljoprivrednika je prekomjerni uvoz svih poljoprivrednih proizvoda zbog čega mi ne možemo da prodamo svoje proizvode.

naglasio je Marinković.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da je, pored redovne, za podršku voćarskoj proizvodnji iz Kompenzacionog fonda izdvojeno još milion KM.

Još ćemo odlučiti na koji način ćemo raspodijeliti ova sredstva voćarima.

poručio je tada Pašalić.

Pročitajte još...   Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prošle godine u Bosnu i Hercegovinu uvezena su 25.146.672 kilograma jabuka, krušaka i dunja, ukupne vrijednosti 15.846.117 KM.

Najviše je uvezeno jabuka, krušaka i dunja iz Poljske, i to za iznos od 4.278.528 KM, a zatim slijede Italija sa 3.273.372 KM, pa Srbija 1.953.799 KM.

podaci su UIO BiH.

Sa druge strane, tokom 2021. godine iz BiH je izvezeno 7.837.258 kilograma jabuka, krušaka i dunja ukupne vrijednosti 11.174.054 KM.

Tokom prošle godine najviše ovih asortimana voća otišlo je u Rusiju, i to za iznos od 8.326.169 KM, a zatim slijedi izvoz u Hrvatsku za 938.726 KM.

naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji