Domaći proizvođači jaja postaju nezavisniji | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Domaći proizvođači jaja postaju nezavisniji

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je kompaniju Rakić Komerc, proizvođača jaja iz Bijeljine, u nabavci sušare. Ovo će im omogućiti da proizvode i skladište vlastitu stočnu hranu koristeći domaće žitarice.

Rakić Komerc je renomirana porodična firma iz Bijeljine. Još davne 1989. godine, u potrazi za poslovnim prilikama, porodica se počela baviti trgovinom stočne hrane iz Vojvodine, te trgovinom drugih poljoprivrednih sirovina, poput sjemena i đubriva.

Danas imaju sedam poljoprivrednih trgovina, ali one ne čine osnovu poslovanja firme Rakić Komerc. Rakić Komerc spada među pet najvećih proizvođača jaja u BiH, sa više od 33 miliona proizvedenih jaja godišnje. Proizvode i oko 10.500 tona stočne hrane, od čega polovinu koriste na svojim farmama, a ostatak prodaju.

Preokreti u poslovanju

Već 1995. godine Rakić Komerc je sa trgovine stočnom hranom prešao na njenu proizvodnju. U kratkom periodu došli su godišnjeg nivoa proizvodnje od 8.000 tona različitih vrsta stočne hrane.

Tada sam još bio dijete, ali sjećam se da je moj otac tražio načine da diverzifikuje poslovanje u nekoliko komplementarnih polja. Prilika se ukazala 2000. godine i počeli smo proizvoditi jaja na iznajmljenoj farmi. Tri godine kasnije osnovali smo svoju farmu pilića i od tada raste naša proizvodnja jaja ovdje u Bijeljini, kaže Jovan Rakić (28), rukovodilac proizvodnje u porodičnoj kompaniji.

Iako proizvode stočnu hranu za potrebe na svojim farmama i prodaju drugima, oni su, do ove sezone, još uvijek uvozili kukuruz, koji pored soje i ječma čini skoro 70 posto udjela u stočnoj hrani. Sa jednim silosom za skladištenje od 1.500 tona nisu bili u mogućnosti da uvoze veće količine kukuruza ili da skladište stočnu hranu na duži period.

Pročitajte još...   Orah, odlična zarada za strpljive

Sredinom 2020. godine Rakić Komerc je započeo izgradnju pet novih silosa od po 1.000 tona.

Bila su nam potrebna veća skladišta kako bismo bili u boljoj pregovaračkoj poziciji kada kupujemo žitarice. Takođe smo željeli da budemo u mogućnosti da skladištimo žitarice i stočnu hranu na duže vremenske periode, kao i da bolje planiramo kupovinu i prodaju, objašnjava Jovan.

Naše opredjeljenje je bilo da krenemo sa otkupom domaćih žitarica, ali nismo mogli priuštiti da istovremeno kupimo sušaru koja bi nam omogućila da smanjimo vlažnost žitarica ispod 13 odsto, što je neophodno za njihovo dugoročno skladištenje.

Tu se Sweden/USAID FARMA II projekt pojavio kao odlična prilika.

Uvijek tražim projekte koji nam mogu pomoći da razvijamo posao. Podnijeli smo zahtjev za bespovratna sredstva koja je dodjeljivao projekat FARMA II i dobili smo podršku koja nam je bila potrebna da kupimo sušaru već 2020. godine, umjesto da čekamo barem do 2022. da akumuliramo vlastita sredstva, kaže Jovan.

Prelazak na domaće žitarice

Rakić Komerc je sušaru instalirao krajem juna, a novi silosi počeće sa radom sredinom septembra.

Nastojimo da otkupimo oko 7.000 tona kukuruza iz bijeljinske regije. Proveli smo istraživanje i verujemo da će oko 30 poljoprivrednika sa nekih 800 hektara zemlje moći da proizvede tu količinu, kaže Jovan.

Da nije bilo koronavirusa već bismo imali održane info sesije i obuke za farmere. Imali bismo potpisane ugovore o saradnji i podršci kroz obezbjeđivanje sirovina i mašinerije po potrebi, a oni bi proizvodili kukuruz za nas. Takođe bismo garantovali plaćanje.

Pandemija je te planove stavila na čekanje, ali Rakić Komerc ide dalje.

Sada smo u kontaktu sa brojnim poljoprivrednicima i dogovaramo se da otkupimo njihov kukuruz i da izgradimo međusobne poslovne odnose,

napominje Jovan.

Pročitajte još...   Promjena vlasnika "Perutnine" uticaće i na BiH

Platit ćemo za kukuruz kad ga isporuče 2020. godine i nadamo se da ćemo zajednički planirati proizvodnju za 2021. godinu, a možda i osnovati zadrugu. Ako sve bude po planu za 2021. godinu, Rakić Komerc će imati proizvodnju jaja koja ne ovisi o uvozu žitarica, a također ćemo imati i domaću proizvodnju stočne hrane kojom ćemo opskrbljivati ostale poljoprivrednike u BiH. Pored toga, naši novi silosi i sušara će nam omogućiti da ostalim poljoprivrednicima na tom području ponudimo usluge sušenja i skladištenja njihovih žitarica. Sve su to usluge koje ćemo moći pružiti od septembra ove godine.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice

1 Comment

Comments are closed.