Poljoprivredni proizvođači u Bijeljini ispunili plan proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredni proizvođači u Bijeljini ispunili plan proizvodnje

I pored nepovoljnih vremenskih uslova semberski prerađivači ispunili su plan proizvodnje. Zbog nestašice na domaćem tržištu uvozili su, uglavnom crvenu papriku. Dok su druge sirovine obezbijedili na području BiH, rtrs.

Završena berba

Ovih dana u semberskim fabrikama završava se kampanja otkupa voća i povrća. I semberski povrtari završavaju berbu.

Na njivama je još samo kupus i karfiol čiju berbu privode kraju. S obzirom na lošu godinu, prinosom su zadovoljni. Brine ih što je svake godine sve teže proizvesti kvalitetno povrće.

I kada nešto proizvedemo, došlo je takvo vrijeme da nemamo s kim da oberemo proizvedeno. Suočavamo se sa manjkom radne snage. Istim cijenama, a povećanim troškovima i zbog toga je sve teže proizvesti robu. Kaže Mladen Savić, poljoprivrednik iz semberskog sela Crnjelovo.

Kiseli kupus

Nikola Stajić iz Obarske kupus proizvodi na površini od četiri i po hektara. Ove godine počeo je vlastitu proizvodnju kiselog kupusa.

Svakako da je isplativije prerađivati kupus. Što imate veći stepen prerade u bilo kojoj sirovini, vaši proizvodi uvijek imaju neku dodatnu vrijednost.

Fabrika “Tanasić” je završila kampanju prerade i ostvarila rekordnu proizvodnju.

Rekordno smo otkupili krastavac kornišon, cveklu, najviše smo proizveli ajvara, tako da smo veoma zadovoljni sezonom. Istakao je Nemanja Tanasić, pomoćnik direktora firme “Tanasić”.

Subvencije države

Od iduće godine planiraju da prošire kapacitete uz pomoć subvencija Vlade Republike Srpske.

Aplicirali smo za subvencije ministarstva poljoprivrede. Prije par mjeseci dobili smo i rezervaciju. Sada treba da nam stigne rješenje o isplati.

Dobar odnos sa kooperantima i redovne isplate, obezbijedili su ovoj fabrici dovoljne količine domaće sirovine.

Pročitajte još...   Očekivani prinos pšenice pet tona po hektaru

Od ukupno 6.000 tona povrća i voća koje su preradili, uvezli su samo crvenu papriku iz Srbije, jer je deficitarna na našem području.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz