Pšenicu prodali a radnike poslali na čekanje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pšenicu prodali a radnike poslali na čekanje

Radnici Žitoprometa

Uprava bijeljinskog “Žitoprometa” prodala je pšenicu iz silosa, a radnike poslala na čekanje. Jer ne mogu da pokrenu proizvodnju u ovoj mlinsko-pekarskoj industriji, glassrpske.

Ratari isplaćeni

Da je situacija ozbiljna potvrdio je vršilac dužnosti direktora preduzeća Tomo Nestorović. On je rekao da su silosi nekadašnjeg privrednog giganta prazni, a novac od prodaje pšenice isplaćen ratarima.

Proizvodnja stagnira mjesecima. Većina radnika je na čekanju do februara 2019. godine. Šta će biti nakon toga, ne znam. Meni u petak ističe otkazni rok na funkciji v.d. direktora, kaže Nestorović.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić kaže da će oko 180 radnika svoja prava tražiti vjerovatno sudskim putem.

Duguju nam dvije plate, za septembar i oktobar. Tražimo da riješe naš status. Nismo tražili da institucije RS daju novac privatnoj firmi, već da kontrolišu da li preduzeće posluje po propisima, istakao je Zarić.

Preregistracija firme?

On dodaje da radnici za sad ne razmišljaju o štrajku. Plaše se da će na taj način samo izgubiti dragocjeno vrijeme.

Imamo informaciju da će vlasnik preduzeća Slobodan Pavlović preregistrovati preduzeće do kraja godine. Da će firma promijeniti ime, da bi krenuli od nule. Taj scenario nam najmanje odgovara jer radnici neće moći da naplate svoja potraživanja. Jedno od mogućih rješenja je i pokretanje stečaja. Ali o tome ćemo razgovarati naredne sedmice, naglasio je Zarić.

Pavlović u kratkoj izjavi nije potvrdio niti demantovao ove glasine! Rekao je da će firma “proraditi ove nedjelje”.

Pročitajte još...   Bijeljinski Žitopromet dobio novog investitora

Obećanja vlade 

Vlade Srpske početkom oktobra obećala je da će izdvojiti 1,9 miliona KM za otkup pšenice koju su poljoprivrednici predali “Žitoprometu”. Iz Ministarstva finansija RS su kazali da novac nije isplaćen! Još traže modalitete za finansijsku konstrukciju s obzirom na to da taj novac nije planiran u budžetu.

Pročitajte još...   Proizvođači mlijeka i pavlake traže recipročne mjere kako bi zaštitili domaću proizvodnju

Radnici “Žitoprometa” prekinuli su početkom oktobra jednomjesečni štrajk nakon što je Vlada RS doznačila ovoj firmi pola miliona KM. Zahvaljujući čemu su isplaćene tri plate. Oni su štrajkom tražili isplatu zaostalih plata, nabavku sirovine i pokretanje proizvodnje.

Otkazi

Radnik Predrag Mihajlović, koji je bio predsjednik Štrajkačkog odbora, smatra da od pokretanja proizvodnje nema ništa.

Firma je propala, samo nam to još niko nije rekao. Čini mi se da čekaju da sami damo otkaze, da nam ne bi plaćali otpremninu, kaže Mihajlović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku