Moguće investicije za integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine | Agroportal.ba
Agro vijesti

Moguće investicije za integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine

U Brčkom su predstavnici resornih ministarstava vlada Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske sa predstavnicima Svjetske banke razgovarali o mogućim investicijama za integrisani razvoj koridora rijeka Save i Drine.

Za zemlje u slivu Save najvažnije je čišćenje korita ove rijeke. To će Svjetska banka podržati izradom projekta.

Interes zemalja u regionu je da korito rijeke Save od Beograda do Siska bude očišćeno, i da u svakom momentu, bez obzira na vremesnke prilike, Sava bude plovna, kažu u Vladi Distrikta. Postoji i niz potprojekata, koji bi došli do izražaja nakon izgradnje saobraćajnice i drugih infrastrukturnih radova u Brčkom.

Revitalizacija Luke, deminiranje desne obale rijeke Save, preveniranje ekoloških oroblema, zaštita ekološke sredine. Mi ćemo pokušati da animiramo predstavnike Svjetske banke da u nekim od ovih projekata uključimo i sanaciju deponije. Ona se nalazi svega 50 metara od korita Save – naveo je gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

Pomoć EU

Osim Svjetske banke koja je spremna da podrži najvažnije projekte, može se očekivati i svojevrsna pomoć Evropske unije.

Mi se nadamo da ćemo imati priliku zajedno sa drugim partnerima. Uključujući i Evropsku komisiju, da pružimo podršku u razvoju tih aktivnosti. Te da na taj način damo svoj doprinos – istakao je šef projekata Svjetske banke za vode David Mišo.

 Za Svjetsku banku je važna saradnja zemalja u slivu rijeka Save i Drine da se dogovore o zajedničkim projektima od regionalnog značaja.

Sa stanovišta Svjetkse banke, mi smo spremni da budemo onoliko ambiciozni u našim planovima koliko predstavnici iz zemalja i minstarstava koji su se ovdje okupili, žele da mi budemo.

Iz Svjetske banke poručuju da bi željeli da iduće godine predstave u međuvremenu sačinjeni program integrisanog razvoja koridorima Save i Drine. A da realizacija počne najranije 2020. godine.

Pročitajte još...   14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredu Srpske

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku