Petak , 21 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU. Realizovan je prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka. Te obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini. Kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima.

S obzirom da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između Bosne i Hercegovine i EU.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u BiH. Te njihov povrat u EU. To ranije nije bilo moguće. 

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini. I to dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

“Agreks” pregovara sa evropskim kupcima

Kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara, jedina u RS i BiH koja je dobila zeleno svjetlo …