BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju | Agroportal.ba
Agro vijesti

BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU. Realizovan je prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka. Te obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini. Kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima.

Pročitajte još...   Nuklearni otpad u svrhu dnevne politike? Zašto da ne, ovo je ipak Bosna i Hercegovina

S obzirom da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između Bosne i Hercegovine i EU.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u BiH. Te njihov povrat u EU. To ranije nije bilo moguće. 

Pročitajte još...   Prihvaćena inicijativa za zabranu izvoza trupaca iz BiH

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini. I to dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)