Svaki stanovnik BiH lani je pojeo 99 KM voća i povrća iz uvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Svaki stanovnik BiH lani je pojeo 99 KM voća i povrća iz uvoza

Izvoz voća i povrća iz BiH u 2018. godini iznosio je 180 miliona konvertibilnih maraka i bilježi pad od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu (-33 miliona konvertibilnih maraka). Dok se uvoz nije bitno promijenio i iznosi 347 milijuna konvertibilnih maraka.

Dva ključna razloga za pad izvoza su kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju koja je bila na snazi od 22. januara do 11. jula prošle godine. Pokazale su analize Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekta.

Rekordan izvoz malina

Rekordan izvoz malina Rukovoditelj Sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II projekta Velibor Trifković kazao je kako su, unatoč svim izazovima, zamrznute maline u 2018. godini količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona. Dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest posto i iznosi 66 miliona KM. Pad izvoza zabilježen je i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka. Izvoz jabuka je manji za 12 miliona KM (61 posto). Analize su pokazale kako je, u prosjeku, svaki Bosanac i Hercegovac u prošloj godini pojeo 99 maraka uvoznog voća i povrća. Od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća. Također, najviše uvozimo sokove.

Pročitajte još...   Miloševići iz Tutnjevca, godišnje proizvedu 150 tona voća

Tajnica Asocijacije za prehrambenu industriju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić navela je kako je Njemačka s 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor. Nakon čega slijedi Srbija s 31,7 miliona KM. S time da BiH sa Srbijom bilježi deficit u razmjeni. Ruska Federacija bilježi pad od 23 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Sada je treće tržište po vrijednosti izvoza. Suficit je zabilježen i u razmjeni s Austrijom.

I dalje uvozimo velike količine

Muhamedagić je dodala kako i dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitne kvalitete.

Tako je, primjerice, u prošloj godini više od 700 šlepera konzumne jabuke uvezeno po cijeni od 0,10 do 0,30 KM po kilogramu. Što dovodi u pitanje kvalitetu tih proizvoda.

Prostora za zamjenu uvoza postoji mnogo. Iako se čini da je najveći razlog za uvoz niska cijena. Te dostupnost proizvoda tijekom cijele godine.

U okviru priprema za međunarodne nastupe relevantne za sektor voća i povrća, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekt priredili su katalog 38 izvoznika iz ovog sektora. Katalog je urađen na engleskom i ruskom jeziku. Direktorica Sektora gospodarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ognjenka Lalović kazala je kako je predstavljanje kataloga planirano i na najvećem sajmu hrane na svijetu Anuga 2019. u Njemačkoj. On će biti održan u oktobru ove godine. Na kojem će se na zajedničkom bh. štandu predstaviti vodeći bosanskohercegovački izvoznici.

Pročitajte još...   Cijena meda iz uvoza poziva na oprez

Izvor: Večernji.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Plastenička proizvodnja u zimskom periodu

Agro vijesti

Cijena "Žitoprometa" previsoka za kupce