Uspješno gajenje povrća i začinskih biljaka tokom zime | Agroportal.ba
Agro savjeti

Uspješno gajenje povrća i začinskih biljaka tokom zime

Niske temperature lakše se podnose u toploj prostoriji uz ukusno toplo jelo. Da bi vaš zimski jelovnik bio što bogatiji i ukusniji, potrebno je da imate začine i ukusno povrće u saksiji koji će da poboljšaju svaki vaš obrok. Gajenje biljaka nije toliko teško, a vaš trud isplati se sa prvim plodovima koje proizvedete.

Pažljivo birajte

Postoji veliki broj biljaka koje mogu da se gaje u zatvorenom prostoru. To mogu biti: paradajz, kelj, rotkve, ljute paprike, origano, ruzmarin, kres salata, potočarka, paprika i mnoge druge.

Biljke birajte prema tome šta najviše volite da pripremate. Te na osnovu toga koliko prostora imate za gajenje. Ukoliko imate slobodan prostor na simsu, možete da gajite aromatično bilje. Oni koji imaju više prostora mogu da budu veoma kreativni i da gaje razne vrste povrća. Za početak proizvodnje treba obezbijediti saksije ili veće posude. Zemlju i odgovarajuće osvjetljenje koje će oponašati dnevnu svjetlost.

Pročitajte još...   Kako da najbolje sačuvate plodove lješnika

Počnite polako

Začinske biljke i salate se preporučuju za početnike u ovakvoj vrsti proizvodnje. Oni lako i brzo rastu, imaju plitko korjenje. Pa mogu da opstanu u manjim saksijama. Zelena salata, kelj i spanać mogu da se gaje u saksijama.

Ukoliko se odlučite za gajenje paradajza ili paprike, imajte u vidu da mogu da se orezuju ili se odlučite za sorte koje nemaju veliku količinu lisne mase. Za gajenje paradajza treba pobiti kolje kako bi mogao da sazrje.

Svjetlost

Za razvoj vaših biljaka svjetlost je od ključne važnosti. Bez obzira o kojoj se sezoni radi, kuća je uvijek previše tamna za uzgajanje biljaka. Preko zime čak i malim staklenim baštama je potrebna dodatna svjetlost. U tom periodu biljkama i zelenišu dovoljno je nekoliko sijalica od 50 vati. Međutim većim biljkama potrebno je jače osvjetljenje. Jače osvjetljenje troši više električne energije. Ali svjetlost i toplota koju proizvode pomoći će vašim biljkama da cvjetaju. Oni se obično postavljaju u svjetlosne kutije napravljene da oponašaju sunčeve zrake tokom ljeta.

Pročitajte još...   Savjeti za jesenju sadnju voća

Nastavite sa gajenjem

Tokom usavršavanja ovog načina uzgajanja sigurno ćete praviti određene greške. Najbitnije je da ovu baštu tretirate kao i svaku drugu. Obratite pažnju i redovno uklanjajte osušeno i opalo lišće. Takođe, redovno đubrite i nemojte da ih previše zalijevate. Biljke koje se gaje u zatvorenom prostoru podložne su gljivičnim oboljenjima. Tako da se preporučuje upotreba ventilatora kako bi se spriječila kondenzacija i omogućilo cirkulisanje vazduha oponašajući vjetar koji duva na otvorenom prostoru.

www.agromedia.rs

Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj paprike na otvorenom

Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva