Srijeda , Septembar 18 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro savjeti / Savjeti za sadnju krompira u plasteniku

Savjeti za sadnju krompira u plasteniku

Sadnja krompira u plasteniku može biti jako unosan posao. Ukoliko krompir sadite na ovakav način već u aprilu i maju imaćete gotov proizvod spreman za prodaju. Ukoliko želite dobar prinos, morate poštovati neka pravila.

Izbor sorti i priprema

Za proizvodnju krompira u zaštićenom prostoru treba birati sorte sa kraćom vegetacijom.

Prije sadnje krtole se obavezno naklijavaju u prostorijama gdje je obezbijeđeno dovoljno svjetlosti. Optimalna temperatura prostorija u kojima se vrši naklijavanje iznosi između 12 i 15 stepeni.

Treba koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Nije preporučljivo koristiti sitnije krtole iz prethodne godine. Jer postoji opasnost da ćete na taj način prenijeti viruse.

Za proizvodnju mladog krompira bitan je kvalitet krtola ranih sorti. Jer se za ovu namjenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika krompira u proizvodnji jeste ta što on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava. Što se u značajnoj mjeri odražava na smanjenje prinosa.

Za ostvarivanje visokih prinosa dobrog kvaliteta od velikog je značaja upotreba zdravog sadnog materijala. Upotreba kvalitetnog i zdravog sortnog sjemena uz primjenu i ostalih agrotehničkih mjera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobijanje visokih prinosa.

Naklijavanje sjemena krompira

Neposredno prije sadnje, posebnu pažnju treba posvetiti naklijavanju sjemenskog krompira.

Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira nakon faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima. Rezultat ovog procesa jesu zdrave i jake klice.

Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Tako se, na primjer, dobijaju krtole čija je klijavost 100%, a krompir niče ranije. Nakon nicanja odmah dolazi do ukorenjivanja i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Prostor u kojem se odvija naklijavanje treba da bude suv i da u njemu nema vlage po zidovima. Takođe, neophodno je da u ovom prostoru postoji mogućnost provjetravanja.

Za proizvodnju mladog krompira bolje je birati sitnije krtole. Zato što one daju manji broj stabljika. Ovo kasnije doprinosi ranijem vađenju mladog krompira.

Naklijavanje vrlo ranih i ranih sorti traje između 30 i 35 dana. Te je potrebno da to vrijeme isplanirate unaprijed.

Sadnja naklijalog krompira

Krtole krompira sade se u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište.

Zaštitu krompira „za mlado“ treba bazirati na preventivnim mjerama. One podrazumijevaju, prije svega, upotrebu zdravog sadnog materijala. Te primjenu pune agrotehnike (prvenstveno primjenu plodoreda).

Hemijska zaštita pri ovakvom vidu proizvodnje nije poželjna.

www.agromedia.rs

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Zabranjen uvoz skoro 22 tone ovog povrća iz Srbije

Zbog prisustva štetnog organizma, republička fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz u Srpsku pošiljke 21.760 kilograma …