Radnici “Žitoprometa” ipak tužili firmu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Radnici “Žitoprometa” ipak tužili firmu

Radnici Žitoprometa

Oko stotinu radnika bijeljinskog “Žitoprometa” tužilo je firmu zahtijevajući zaostale plate i nadoknadu putnih i drugih troškova! Dok većinski vlasnik ovog nekadašnjeg giganta Slobodan Pavlović poručuje da će rješenje za probleme biti pronađeno do kraja godine, glassrpske.

Radnike niko ne obavještava

Proizvodnja u ovom mlinsko-pekarskom preduzeću stoji već dva mjeseca. A radnici su na čekanju do 9. februara 2019. godine. 

Predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić kaže da radnike niko ni o čemu ne obavještava.

Svi očekuju da će rješenje donijeti dokapitalizacija Pavlović banke. Koja će potom dati kredit “Žitoprometu”. Uprava preduzeća je htjela da uzme kredit od Pavlović banke. Ali to nije moguće bez dokapitalizacije banke, rekao je Zarić.

On je dodao da su 94 radnika nedavno podnijela tužbe. Te da su dobavljači, kojima se takođe duguje, tražili privremenu zabranu prodaje imovine.

Tražimo četiri plate. Putne troškove i regres. Kao i da budu izmirene zatezne kamate koje su pogrešno obračunate za vrijeme prethodne uprave. Naglasio je Zarić.

Situacija bez pomaka

Vršilac dužnosti direktora “Žitoprometa” Tomo Nestorović je potvrdio da je situacija u preduzeću ista mjesecima i da nema pomaka.

Poznato mi je da su radnici tužili firmu. Ali nama još nije stiglo ništa. Posljednja plata je uplaćena za avgust i to zahvaljujući intervenciji Vlade RS. Kazao je Nestorović i dodao da nema informacije o kreditu i dokapitalizaciji banke.

Većinski vlasnik “Žitoprometa” Slobodan Pavlović rekao je juče da su u toku pregovori sa Agencijom za bankarstvo RS. A sve u vezi sa dokapitalizacijom Pavlović banke.

Stigao sam u Banjaluku da bismo to rešili. Mislim da će to biti rešeno do kraja godine. Trebalo bi da dobijem neke vijesti, kazao je Pavlović.

Radnici “Žitoprometa” prekinuli su početkom oktobra jednomjesečni štrajk. Nakon što je Vlada RS doznačila ovom preduzeću pola miliona KM. Zahvaljujući čemu su isplaćene tri plate. Oni su tada štrajkom tražili isplatu zaostalih plata. Te nabavku sirovine i pokretanje proizvodnje.

Pročitajte još...   Sudbina "Žitoprometa" biće poznata 26. septembra

Emisija akcija

Emisija akcija Pavlović banke trajaće do 27. decembra. Nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske odobrila produženje roka na zahtjev te banke. Kako su ranije prenijeli pojedini mediji, za dokapitalizaciju banke zainteresovani su njemački investitori, ali i pojedini banjalučki privrednici. 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)