Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace | Agroportal.ba
Agro vijesti

Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace

džinovski krompir

Trebinjac Milo Vidaković uzgojio je u svome selu Baljivac neobično teške krompire pa je ovgodišnji rod bio trostruko veći.

 
džinovski krompir

 

Dešavale su se rodne i sušne godine, pa pamtimo vrijeme i kada bi nam suša desetkovala dobar dio roda, ali i rodne godine. Ovogodišnji rod je zaista bio nezapamćen. U jednoj dolini, gdje sadim krompir, pod svakom cimom bio barem jedan težak preko kilogram. Bilo je i do dva kilograma u jednom krompiru – kaže Milo.

Pročitajte još: Savjeti za sadnju krompira u plasteniku

On je i poznati proizvođač meda.

Kada smo ga ugledali s krompirom na trebinjskoj pijaci, najprije smo pomislili da slaže vekne hljeba umjesto krompira. Oko njega se narod okupljao u nevjerici, podižući krompir i čudeći se.

Pročitajte još...   U Ljubomirskom polju kod Trebinja prva plantaža šipka (VIDEO)

džinovski krompir

Milo ih je uredno slagao i vagao. Za tri krompira je vaga pokazala pet kilograma, a za sedam komada cijelih deset kilograma – i tako redom.

Rekordna godina

Kaže da krompir nije ničim posebno tretirao, osim što je u poljoprivrednoj apoteci kupio novu sjemensku sortu, takozvanu agriju. Ispostavilo se da joj godi hercegovačka crnica, ali joj je i kiša pala baš onda kada je trebalo. U njegovom selu niti ima izvora vode, niti bilo kakvog drugog sistema za navodnjavanje.

Rijetke su ovakve godine u mome selu, ali i inače u Hercegovini. Prinosi na njivama, ali i med u pčelinjacima, su bili rekordni. To se, po kazivanju starih ljudi koji više pamte, dešava jednom u nekoliko decenija.

Kaže da je jedna zasađena dolina ove godine “dala berićeta” za tri naredne. Kiša, koja je pala u pravo vrijeme, je barem uduplala rod.

Sudeći po mome pamćenju, ali i po pamćenju onih starijih, dabogda da se ovakva godina ponovi za pedeset godina.

Milo kaže da je zadovoljan i “normalnim godinama”.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici iz sela Kojčinovac, kod Bijeljine, zadovoljno trljaju ruke

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku