Hercegovački poljoprivrednici dogovorili lakši plasman robe na tržište | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hercegovački poljoprivrednici dogovorili lakši plasman robe na tržište

Trebinjski Agrarni fond pomoći će lokalnim poljoprivrednim proizvođačima prilikom otkupa i plasmana proizvoda, a prednost će imati proizvodi koji su traženi na tržištu, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je rečeno na sastanku poljoprivrednih proizvođača i predstavnika ovog fonda. Po prvi put će poljoprivrednicima biti ponuđeni kooperantski ugovori.

Kontaktirali smo ugostitelje i markete koji posluju u Trebinju. Oni su zainteresovani da otkupe poljoprivredne proizvode od trebinjskih proizvođača, rekao je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Prema njegovim riječima, cilj je da se zaustavi uvoz proizvoda koji se proizvode u trebinjskom kraju i potpuno iskoriste domaći resursi.

Dutina je najavio da će domaći proizvodi biti posebno označeni u trogovačkim lancima.

Agarni fond u Trebinju planira i postavljanje dva rasadnika sadnog materijala u kojima će biti semena autohtonih hercegovačkih poljoprivrednih kultura i proizvoda, koji se mogu prodati na tržištu.

Pročitajte još...   "Hercegovačka kuća", primjer zajedničkog truda i rada

Već su postavljene hladnjače u tri trebinjska sela gdje poljoprivrednici mogu da skladište svoje proizvode.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić prilikom posljednje posjete Trebinju najavio je osnivanje Centra za agrarni razvoj u koji bi bile uključene i opštine Bileća, Ljubinje i Berkovići.

To neće biti nova institucija, nego oblik djelovanja postojećih bez novih zapošljavanja, osim nekih specijalista za pojedino područje, pojasnio je resorni ministar.

Mirjanić je najavo i da bi Centar trebalo da počne sa radom od marta sledeće godine.

Cilj je da se ono što se proizvede i preradi, te kao finalni proizvod plasira ne samo na ovo područje nego i u okruženje, istakao je Mirjanić.

Dodaje da će resorno ministarstvo nastaviti ulaganja u irigacione sisteme, dok svo poljoprivredno zemljište u ovom dijelu Hercegovine ne dobije vodu i najavio da će uskoro biti nabavljena i freza vrijedna oko tri miliona KM.

Pročitajte još...   90 odsto oranica biće navodnjavano

Unaprijediti razvoj poljoprivrede

Trebinjski gradonačelnik Luka Petrović smatra da će Centar za agrarni razvoj unaprijediti razvoj poljoprivrede, te da je prepoznato da se ovaj dio Hercegovine po svojim klimatskim uslovima razlikuje od drugih krajeva u RS.

Procjenjuje se da se u Hercegovini proizvodi oko 30 odsto hrane, a ostatak uvozi. To moramo promjeniti i uvjereni smo da će se to dogoditi naredne dvije do tri godine, kaže Petrović.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije