Devet miliona KM za mašine i sisteme za navodnjavanje | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Devet miliona KM za mašine i sisteme za navodnjavanje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo je u ovoj godini oko devet miliona maraka za nabavku poljoprivrednih mašina, priključaka i sistema za navodnjavanje. Sve s ciljem unapređenja domaće proizvodnje, glassrpske.

Najveće interesovanje za traktore

Za kapitalne investicije u poljoprivredi ministarstvo je rezervisalo 4,5 miliona KM. Ukupno je obuhvaćeno 370 korisnika.

Najviše zainteresovanih bilo je za nabavku traktorskih priključaka. Odobreno je ukupno 177 zahtjeva. Proizvođači su pokazali veliko interesovanje i za nabavku traktora, te je odobren 81 zahtjev. Dok su 33 proizvođača dobila podsticaj za izgradnju plastenika i nabavku opreme za plastenike. Naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je odobreno i 25 zahtjeva koji su se odnosili na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada. Te 24 zahtjeva za nabavku tehnološke opreme i izgradnju skladišta. Za kupovinu opreme u stočarskoj proizvodnji odobren 21 zahtjev. U ministarstvu ističu da je odobreno i devet zahtjeva za nabavku protivgradnih mreža.

Do polovine ovog mjeseca poljoprivrednicima su isplaćena oko 4,3 miliona KM na osnovu javnog poziva za nabavku opreme za navodnjavanje. Odobreno je ukupno 478 zahtjeva, istakli su u ministarstvu.

Pomoć Ministarstva

Poljoprivrednik Nikola Lakić iz Gradiške na devet hektara uzgaja povrće. Zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede uspio je da obezbijedi sistem za navodnjavanje, traktorsku prikolicu i skladište za povrće.

Proizvodimo kupus, krompir, luk i lubenicu. Sve što proizvedemo plasiramo na domaćem tržištu. Od poljoprivrede se može živjeti, ali je potrebno pratiti trendove. Ulagati u proizvodnju i koristiti najbolje sjeme te imati sigurno tržište. Uz veliki trud svih članova porodice postižemo vrhunske prinose. Time sebi obezbjeđujemo mjesto na tržištu, rekao je Lakić.

Dodao je da je prije tri godine zahvaljujući podsticajima resornog ministarstva obezbijedio sistem za navodnjavanje.

Kupio sam pumpe na struju, cijevi i sve što je potrebno da bih svih devet hektara pokrio sistemom za navodnjavanje. Ove godine odobren mi je podsticaj za nabavku prikolice i izgradnju skladišta za luk i krompir. To mi mnogo znači, jer smo mi mali proizvođači da bismo uporedo mogli razvijati proizvodnju i ulagati u mehanizaciju. Rekao je Lakić.

Dodao je da su povrtarima u Srpskoj zbog nedostatka radne snage trenutno najpotrebnije mašine za kupljenje i pakovanje luka i krompira.

Pročitajte još...   Uvijanje listova paradajza – nije u pitanju bolest

Podsticaji

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da su podsticaje za kapitalne investicije dodjeljivali u fiksnom iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva.

Iznos podsticaja je uvećan za dodatnih pet odsto, ako su nosioci gazdinstva mlađi od 40 godina ili za žene nosioce gazdinstava. Istakli su u ministarstvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?