Utorak , 18 Februara 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Jabuke čekaju put za Rusiju, hladnjače pune i spremne

Jabuke čekaju put za Rusiju, hladnjače pune i spremne

U hladnjačama širom Srpske čuvaju se desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište. Ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu, glassrpske.

Završena kontrola i popis

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS kazali su da su njihove komisije pregledale dokumentaciju. Kao i popis uskladištenih količina voća kod registrovanih proizvođača u Srpskoj namijenjenog izvozu u Rusku Federaciju.

U Republici Srpskoj je uskladišteno 22.720 tona voća namijenjenog za izvoz u Rusiju. Od čega je 17.399 tona jabuka i 5.321 tona krušaka, rekli su u ministarstvu.

Napomenuli su da je voće popisano po vrstama i sortama. Te dodali da ove količine predstavljaju samo voće koje je planirano za izvoz u Rusiju, dok je ukupna proizvedena količina voća u Srpskoj znatno veća.

Sva navedena dokumentacija dostavljena je u Rusku Federaciju. Kako izvoz ne bi bio doveden u pitanje i kako bi naši proizvođači nesmetano izvozili voće na rusko tržište. Kazali su u ministarstvu.

Slab izvoz

Uprkos dobrom rodu jabuka, proizvođači strahuju da sve namijenjene količine neće doći do ruske trpeze jer je proteklih mjeseci izvoz bio mršav.

To potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH. Prema njima je tokom četiri mjeseca, od kada je odblokiran izvoz na rusko tržište, iz BiH u Rusiju plasirano tek 1.200 tona jabuka. Čija je vrijednost iznosila nešto više od milion KM.

Ukupan izvoz jabuka u 2017. godini iznosio je oko 13.000 tona, u vrijednosti od 18,4 miliona KM. Istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je na loš izvoz jabuka u Rusiju najviše uticao dobar rod voća u cijeloj Evropi, naročito u Srbiji.

Rusija je više zainteresovana za uvoz iz Srbije. Oni imaju carinske olakšice, a mogu da ponude i veće količine voća. Kilogram jabuka prodajemo za 0,25 KM, a proizvodna cijena iznosi 0,34 KM. Tako da je ispalo da nam rodna godina napravi veće probleme nego nerodna, kaže Dojčinović.

On naglašava da na loš plasman utiču i niske otkupne cijene jabuka, ali očekuje da će dolaskom zime izvoz biti masovniji.

Kod nekih voćara berba jabuka je još u toku. Mnogi nemaju dovoljno ambalaže i zbog toga je berba toliko čekala, kaže Dojčinović.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Crveni alarm zbog afričke kuge svinja oglasio se prošle godine u svijetu i sve upućuje …