Jabuke čekaju put za Rusiju, hladnjače pune i spremne | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jabuke čekaju put za Rusiju, hladnjače pune i spremne

Berba_jabuka

U hladnjačama širom Srpske čuvaju se desetine hiljada tona jabuka i krušaka spremnih za plasman na rusko tržište. Ali voćari strahuju da izvoz neće ići po planu, glassrpske.

Završena kontrola i popis

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS kazali su da su njihove komisije pregledale dokumentaciju. Kao i popis uskladištenih količina voća kod registrovanih proizvođača u Srpskoj namijenjenog izvozu u Rusku Federaciju.

U Republici Srpskoj je uskladišteno 22.720 tona voća namijenjenog za izvoz u Rusiju. Od čega je 17.399 tona jabuka i 5.321 tona krušaka, rekli su u ministarstvu.

Napomenuli su da je voće popisano po vrstama i sortama. Te dodali da ove količine predstavljaju samo voće koje je planirano za izvoz u Rusiju, dok je ukupna proizvedena količina voća u Srpskoj znatno veća.

Sva navedena dokumentacija dostavljena je u Rusku Federaciju. Kako izvoz ne bi bio doveden u pitanje i kako bi naši proizvođači nesmetano izvozili voće na rusko tržište. Kazali su u ministarstvu.

Slab izvoz

Uprkos dobrom rodu jabuka, proizvođači strahuju da sve namijenjene količine neće doći do ruske trpeze jer je proteklih mjeseci izvoz bio mršav.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 06.08.2019. godine

To potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH. Prema njima je tokom četiri mjeseca, od kada je odblokiran izvoz na rusko tržište, iz BiH u Rusiju plasirano tek 1.200 tona jabuka. Čija je vrijednost iznosila nešto više od milion KM.

Ukupan izvoz jabuka u 2017. godini iznosio je oko 13.000 tona, u vrijednosti od 18,4 miliona KM. Istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je na loš izvoz jabuka u Rusiju najviše uticao dobar rod voća u cijeloj Evropi, naročito u Srbiji.

Rusija je više zainteresovana za uvoz iz Srbije. Oni imaju carinske olakšice, a mogu da ponude i veće količine voća. Kilogram jabuka prodajemo za 0,25 KM, a proizvodna cijena iznosi 0,34 KM. Tako da je ispalo da nam rodna godina napravi veće probleme nego nerodna, kaže Dojčinović.

On naglašava da na loš plasman utiču i niske otkupne cijene jabuka, ali očekuje da će dolaskom zime izvoz biti masovniji.

Kod nekih voćara berba jabuka je još u toku. Mnogi nemaju dovoljno ambalaže i zbog toga je berba toliko čekala, kaže Dojčinović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu