Isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima nikada bolja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima nikada bolja

Plan podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Banjaluci da isplata podsticaja za poljoprivrednike nikada nije bila bolja. Budući da je od 71 milion KM podsticaja za prošlu godinu isplaćeno oko 62,5 miliona KM.

Plan podsticaja

Pašalić je najavio da će u narednih nekoliko dana i to biti intenzivirano, budući da dolazi proljećna sjetva. 

Potrudićemo se da do kraja marta ažuriramo sve svoje obaveze iz prošle i izvršimo obaveze iz ove godine. Tu, prije svega, mislim na premiju za mlijeko. Želimo da već u narednim danima isplatimo jednu takvu premiju.

On je poručio da će sigurno postojati dobra dinamika isplate podsticaja i u tekućoj godini. 

Ministarstvo, osim dugova iz prošle godine i ranijeg perioda, ne duguje nijednu KM poljoprivrednim proizvođačima. Oni znaju da su ta sredstva izvjesna i imaju razumijevanje za manja kašnjenja u isplati. Ona se dešavaju u dijelovima godine kada moraju malo da sačekaju zbog nekih drugih plaćanja.

Problemi uzrokovani vremenskim prilikama

On je, kada je riječ o padu prihoda preduzeća Šume Srpske sa 5,2 miliona KM u 2017. godini na 4,7 miliona KM u prošloj godini, ocijenio da se to desilo zbog određenih problema uzrokovanim vremenskim prilikama kada nije mogla da se obavlja eksploatacija. 

Ne možemo govoriti o značajnijem poremećaju. Važno je da “Šume” posluju pozitivno, što naravno nije dovoljno. Prepoznali smo dosta problema u toj firmi i potpuno smo opredijeljeni da ih riješimo u narednom periodu. U skladu sa tim razvijaćemo informacioni sistem. Biće i određenih kadrovskih promjena kako bi se gubici smanjili.

Pašalić je naveo da je broj zaposlenih u “Šumama” dovoljan i da neće biti novog zapošljavanja, izuzev specifičnih kadrova koji budu potrebni tom preduzeću. 

Pročitajte još...   Registrom podsticaja do pregleda odobrenih i realizovanih sredstava

On je rekao da je i dalje cilj da se onemogući ili smanji izvoz trupaca. Budući da je ovdašnji drvoprerađivački sektor u usponu i treba mu obezbijediti dovoljno sirovina. 

Proizvođači, koji imaju viši stepen finalizacije, mogu da proizvode, prodaju i izvoze vani, ali nemaju dovoljno sirovine.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz