Šta je seoski turizam i zašto kod nas ne funkcioniše? | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Šta je seoski turizam i zašto kod nas ne funkcioniše?

Prema službenoj definiciji Evropske Komisije, ruralni turizam je zajednički pojam za oblast etno turizma, i predstavlja turizam u svakom ruralnom području i sve turističke aktivnosti koje se provode u tom području.

Ključne karakteristike seoskog turizma su mirno okruženje, odsutnost buke, prirodna okolina, te komunikacija s lokalnim domaćinima. Osim toga, to je mogućnost konzumacije domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda i upoznavanje s seoskim poslovima. Posebne turističke ponude mogu se dodati na ovaj popis, odnosno sve usluge koje se mogu pružiti u ruralnim područjima.

Obilaskom naših sela ekipa Agroportala svaki dan nailazi na interesantna mjesta u prirodi koja su ljudi već prilagodili za odmor, druženje i rekreaciju i za gotova sva važi da u njima uživaju samo vlasnici istih sa svojim prijateljima.

Na jedno takvo mjesto naišli smo u selu Sandići kod Brčkog gdje smo zatekli domaćina Nedeljka Ilića kako peca na ribnjaku koji se nalazi u sklopu njegovog imanja.

Po njegovim riječima ribnjak okružen stazom za šetnju  na kome se nalazi i kućica sa terasom namijenjen je isključivo za odmor i druženje sa prijateljima.

Ukoliko bi se ukazala prilika rado bi taj prostor prilagodio potencijalnim gostima i iskoristio da se zaradi koja para, kaže Ilić.

Kad bi poljoprivredna gazdinstva iz Bosne i Hercegovine poput sličnih iz Hrvatske mogla konkurisati prema fondovima Evropske unije namjenjenim ruralnom turizmu to bi bila šansa da se postojeća kućica pored ribnjaka prilagodi zahtjevima potencijalnih gostiju, a po potrebi da se izgradi još kućica za izdavanje.

Kako se Nedeljko sa suprugom i troje djece na svom imanju bavi uzgojem krava, ovaca, tovnih svinja, a posjeduje plastenike i voćnjak, on praktično već ima zaokruženu proizvodnju zdrave domaće hrane, potrebno je samo pronaći način kako to bolje prodati, a seoski turizam je najbolji način. Vrijedi pokušati…

Pročitajte još...   Javni poziv za podršku poljoprivrednicima

Kako se radi u EU?

Poljoprivredna gazdinstva u Evropskoj Uniji ovakve projekte kandiduju evropskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj kroz program diversifikacije ruralne ekonomije koji podupire raznolikost ruralnih domaćinstava i kvalitet života u ruralnim područjima.

Pročitajte još...   Završen 44. Sajam šljive u Gradačcu

Raznolikost ruralnih domaćinstava obuhvata aktivnosti pokretanja i razvoja seoskog i eko-turizma te poslova koji su s njima u vezi, oživljavanje i komercijalizaciju lokalnih obrta te ponudu novih usluga koje se temelje na postojećim izvorima.

Namijenjen je otvaranju mogućnosti za zapošljavanje te stvaranju uslova za rast i ekonomske promjene u ruralnim područjima. Kako bi ruralna područja ostala atraktivna i budućim naraštajima, projekti se mogu baviti i pitanjima poput edukacije i sticanja vještina, informisanja te preduzetništva.

Diversifikacija uključuje:

  • preusmjeravanje prema nepoljoprivrednim djelatnostima, podrška za osnivanje i razvoj mikro preduzeća, promociju turizma i zaštite, razvoj i upravljanje prirodnom baštinom koja doprinosi održivom ekonomskom razvoju
  • poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima, s posebnim naglaskom na razvoj i obnovu sela te očuvanje i najbolje iskorištavanje ruralne baštine
  • sticanje vještina i pokretanje aktivnosti s ciljem izrade i provođenja lokalnih strategija razvoja.
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši