Oranice bi bez plavog dizela ostale puste | Agroportal.ba
Agro vijesti

Oranice bi bez plavog dizela ostale puste

Poljoprivrednici širom Srpske pohrlili su na benzinske pumpe da preuzmu plavi dizel, bez kojeg bi mnoge oranice ostale puste, s obzirom na to da su cijene goriva otišle u nebo, a proljećna sjetva je na pragu, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ratari imaju pravo na 100 litara plavog dizela po hektaru obradive površine i 30 litara po hektaru za livade, po cijeni koja je za 0,60 KM po litru niža od maloprodajne.

Pravo na regresirano gorivo imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a Vlada RS je za te namjene izdvojila sedam miliona maraka – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i naglasili da ratari u FBiH nemaju ovu podsticajnu mjeru.

Dodaju da poljoprivrednici regresirano gorivo mogu preuzeti kod 45 distributera, a spisak je objavljen na internet stranici Agroportal.ba

Vijest da je počela podjela plavog dizela obradovala je poljoprivrednike, koji se uveliko pripremaju za proljećnu sjetvu, koja će ove godine zbog loših vremenskih uslova početi nešto kasnije nego lani.

Podjela plavog dizela je počela taman na vrijeme, s obzirom na to da se uveliko pripremamo za sjetvu i da ćemo čim vaskršnji praznici prođu krenuti u njive. Nakon što su usvojene izmjene Zakona o akcizama cijene goriva su skočile, pa bi sjetva bez regresiranog dizela bila mnogo skuplja. Tražili smo da regres bude uvećan za iznos poskupljenja, ali to nije usvojeno, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da tokom godine na farmi potroši oko 40.000 litara goriva, te da ima pravo na oko 13.000 litara regresiranog dizela.

Nama koji se bavimo stočarstvom količine regresiranog dizela koje dobijemo nisu dovoljne, jer se mnogo goriva troši i na farmi i prilikom pripremanja hrane za stoku, ali je za svaku pohvalu to što je podjela počela u pravo vrijeme, rekao je Usorac.

Na pumpe su pohrlili i poljoprivrednici u Bijeljini, gdje pravo na plavi dizel ostvaruje 2.828 proizvođača.

Sjetva u Semberiji koštaće ove godine 40 miliona KM, pri čemu je gorivo veoma velika stavka, a biće zasijano 28.000 hektara, najviše kukuruzom, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Bijeljini Mladen Savić i dodao da proizvođači do kraja novembra mogu preuzimati regresirano gorivo.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić koji kukuruz, pšenicu i povrtarske kulture sije na osam hektara ističe da je sjetva bez regresiranog dizela nezamisliva.

Već danas ću na pumpu da preuzmem gorivo, a imam pravo na 800 litara plavog dizela, rekao je Maletić.

U redu za plavi dizel čekaju i 354 ratara iz Novog Grada.

Odobreno je 193.844 litra regresiranog goriva za proizvođače iz naše opštine, rekli su u Odsjeku za poljoprivredu u Novom Gradu.

Rok za registraciju

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na ratare da ažuriraju podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava, jer samo tako mogu ostvariti pravo na regresirano gorivo i podsticaje.

Rok za registraciju je 15. maj kao i prošle godine, a za sve koji su to već obavili Agencija za agrarna plaćanja napravila je prvi spisak, po kojem je u petak počela podjela regresiranog dizela, naveli su u ministarstvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši