Ugovor o radu u BiH ima 808.627 radnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugovor o radu u BiH ima 808.627 radnika

U Republici Srpskoj legalno je zaposleno oko trećine radnika od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini. U Federaciji BiH zvaničan ugovor o radu ima nešto manje od dvije trećine zaposlenih. U Brčko distriktu posao ima oko 2,2 odsto od ukupnog broja radnika u BiH, srpskainfo.

Veliki broj nezaposlenih 

Pokazuju ovo podaci entitetskih zavoda za statistiku u Agencije za statistiku BiH po kojima je u septembru zvanično u cijeloj BiH bilo zaposleno tačno 808.627 radnika. Istovremeno, zvanično nezaposlenih ima 437.783.

Broj zaposlenih u devetom mjesecu ove godine veći je za 2,2 odsto u odnosu na septembar 2017. Zaposlenost se povećala u gotovo svim područjima djelatnosti. Najznačajniji doprinos rastu bio je u djelatnostima industrije, trgovine i ugostiteljstva.

U prerađivačkoj industriji zaposlenost je povećana za 2,3 odsto, a u oblasti trgovine za tri odsto.

U Republici Srpskoj u septembru je u poslovnim subjektima i u preduzetničkoj djelatnosti evidentirano 268.879 zaposlenih, što je najviše u istoriji Srpske.

Povećan broj zaposlenih

Pročitajte još...   Uskoro izlazak na veliko tržište Kine

Komić je rekao da je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine broj zaposlenih povećan za 5.403, što je rast od 2,1 odsto. Kao i da je u odnosu na mart ove godine broj zaposlenih povećan za 5.140 ili 1,9 odsto.

Pročitajte još...   U Trebinju otvoren Sajam meda i vina

Kada je riječ o odlasku radne snage, Komić je istakao da je u planu da u budućem vremenu raspolažu tim podacima. Zakon o prebivalištu za sada ne definiše da se oni koji odlaze u inostranstvo moraju prijaviti.

Komić je istakao da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u novembru ove godine iznosila 880 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.364 KM.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje istraživanje o biljnoj i stočnoj proizvodnji u BiH

Agro vijesti

Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta