Ugovor o radu u BiH ima 808.627 radnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugovor o radu u BiH ima 808.627 radnika

U Republici Srpskoj legalno je zaposleno oko trećine radnika od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini. U Federaciji BiH zvaničan ugovor o radu ima nešto manje od dvije trećine zaposlenih. U Brčko distriktu posao ima oko 2,2 odsto od ukupnog broja radnika u BiH, srpskainfo.

Veliki broj nezaposlenih 

Pokazuju ovo podaci entitetskih zavoda za statistiku u Agencije za statistiku BiH po kojima je u septembru zvanično u cijeloj BiH bilo zaposleno tačno 808.627 radnika. Istovremeno, zvanično nezaposlenih ima 437.783.

Broj zaposlenih u devetom mjesecu ove godine veći je za 2,2 odsto u odnosu na septembar 2017. Zaposlenost se povećala u gotovo svim područjima djelatnosti. Najznačajniji doprinos rastu bio je u djelatnostima industrije, trgovine i ugostiteljstva.

U prerađivačkoj industriji zaposlenost je povećana za 2,3 odsto, a u oblasti trgovine za tri odsto.

U Republici Srpskoj u septembru je u poslovnim subjektima i u preduzetničkoj djelatnosti evidentirano 268.879 zaposlenih, što je najviše u istoriji Srpske.

Povećan broj zaposlenih

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz u RS 13 pošiljki hrane

Komić je rekao da je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine broj zaposlenih povećan za 5.403, što je rast od 2,1 odsto. Kao i da je u odnosu na mart ove godine broj zaposlenih povećan za 5.140 ili 1,9 odsto.

Pročitajte još...   Zbog manjka ambalaže trećina voća može da propadne?

Kada je riječ o odlasku radne snage, Komić je istakao da je u planu da u budućem vremenu raspolažu tim podacima. Zakon o prebivalištu za sada ne definiše da se oni koji odlaze u inostranstvo moraju prijaviti.

Komić je istakao da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u novembru ove godine iznosila 880 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.364 KM.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu