Podignuta optužnica protiv bivše uprave Bosnaploda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podignuta optužnica protiv bivše uprave Bosnaploda

Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu od preko 400.000,00 konvertibilnih maraka je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta, otisak.ba

Zloupotreba položaja

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv N. L. (54) iz Brčkog i E. I.(67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja “Bosnaplodu”. U dužem vremenskom periodu nanijeli štetu ovom brčanskom preduzeću, dok su prvooptuženom i drugim subjektima pribavili korist.

Pročitajte još...   Dani voća u Brčkom

Oni su optuženi da su od 2003. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje “Bosnaploda” bilo zakonito i uspješno.

N. L., kao direktoru a E. I. kao šefu računovodstva ovog preduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima su “Bosnaplod” d.d. i njegovi radnici oštećeni. Pribavljena  je korist prvooptuženom, te Zemljoradničkoj zadruzi ‘Maoča’ i ‘Natural Food’ d.o.o. kojima je istovremeno rukovodio.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave. Tužilaštvo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)