Podignuta optužnica protiv bivše uprave Bosnaploda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podignuta optužnica protiv bivše uprave Bosnaploda

Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu od preko 400.000,00 konvertibilnih maraka je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta, otisak.ba

Zloupotreba položaja

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv N. L. (54) iz Brčkog i E. I.(67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja “Bosnaplodu”. U dužem vremenskom periodu nanijeli štetu ovom brčanskom preduzeću, dok su prvooptuženom i drugim subjektima pribavili korist.

Pročitajte još...   Dani Voća u Brčkom privukli veliki broj posjetilaca

Oni su optuženi da su od 2003. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje “Bosnaploda” bilo zakonito i uspješno.

N. L., kao direktoru a E. I. kao šefu računovodstva ovog preduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima su “Bosnaplod” d.d. i njegovi radnici oštećeni. Pribavljena  je korist prvooptuženom, te Zemljoradničkoj zadruzi ‘Maoča’ i ‘Natural Food’ d.o.o. kojima je istovremeno rukovodio.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave. Tužilaštvo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu