Upotreba komposta i kako dobiti najbolji | Agroportal.ba
Agro savjeti

Upotreba komposta i kako dobiti najbolji

Upotreba komposta je višestruka u bašti, vrtu ili za posude. On se može koristiti za direktnu sadnju ili sjetvu biljaka ukoliko se to odnosi na bilo koje posude. A u vrtu se zbog racionalne upotrebe unosi u zemljište i miješa sa zemljom. Na taj način poboljšava se hranljivost zemljišta za gajene biljke u dužem periodu. Jer sadrži akumulirane organske hranljive materije.

Dodatni savjeti za odličan kompost

  1. Pored redovne dopune biljnim materijalom, na kompostište možemo dodavati i manje količine zemlje. Svega dvije-tri lopate po metru kvadratnom. U tri do četiri sloja tokom cijele godine. A možemo prije svakog dodavanja sipati i male količine gašenog kreča u prahu (jedna do dvije šake na metar kvadratni).
  2. Održavanje se svodi na povremeno kvašenje vodom. U količini od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. Ukoliko je kišni period ili u vrijeme zime ne treba dodavati vodu. Ali kada nastupi suvlji dio godine, a naročito ljeti, kada su temperature visoke i nema padavina. Zalivanje je neophodno, bar na svakih 5 do 8 dana.
  3. Zaštita kompostišta od presušivanja u toku ljeta ili od pretjeranog nalivanja vodom uslijed pljuskova. Može se obezbjediti stavljanjem pokrivke. Pokrivka svakako može da bude i jedan sloj biljnog materijala. Koji se uslijed suvog vazduha neće kompostirati. Već će imati funkciju kape. Da bismo olakšali manipulaciju pri unošenju materijala. Možemo se odlučiti za postavljanje trščane asure ili pletiva od pruća. U novije vrijeme, može se koristiti agrotekstil ili razne prostirke, koje su propusne i trajne. U posljednjoj varijanti, juteno platno ili komad itisona takođe zadovoljavaju funkciju.
  4. Donji dio kompostišta može biti jednostavno na zemlji. Ali se svakako na dno može postaviti pvc folija ili drvene daske. Da bi se kasnije lakše mogao sakupljati kompost, koji se nakuplja na dnu.
Pročitajte još...   Korisni insekti u voćarstvu

Takođe, kompost poboljšava mehanička svojstva zemljišta. Koje njegovim dodavanjem postaje rahlo, rastresito, bolje akumulira vodu i propusno je. Granulacija je finija, a temperaturni bilans je optimalniji. Osnovna funkcija mu je da se dodaje u zemljište prilikom sadnje. Kao i kod presađivanja baštenskih i vrtnih biljaka. Da bi poboljšao svojstva zemljišta u pogledu hrane, vode i strukture.

Prednosti korišćenja komposta

  1. Zemljišta koja se redovno obogaćuju kompostom veoma se lako obrađuju. A pogodnija su da se na njima sadi ista kultura naredne godine.
  2. Presađene biljke kojima se u sadnu jamu umjesto čiste zemlje dodaje mješavina zemlje i komposta. Imaju kvalitetnije i sigurnije primanje. Jer je korijenu tada dostupna hrana i mjesto za razvoj.
  3. Posipanjem komposta po travnjaku ili po sitnosjemenim kulturama omogućava se očuvanje vlage i mehanička zaštita od hladnoće. Kao i vreline ili golomrazice. A zalivanjem preko takve površine dolazi do otapanja dijela hrane. Pa se samim tim prihranjuje biljka.
  4. Prosijani kompost je nezamjenljiv pri korišćenju u posudama za sjetvu sitnog semena. Kao i za pikiranje rasada. Ali naravno i za presadnju saksijskih biljaka.
Pročitajte još...   Džinovski skakavci opustošili bašte i livade na Manjači

Ukoliko se odlučite da proizvodite sopstveni humus, odnosno kompost, a donekle se dvoumite. Sjetite se koliko ste novca dali za jednu vrećicu kvalitetne zemlje za cvijeće. Ili koliko ste takvih vrećica u toku godine kupili. Svakako da će ekonomisanje prevagnuti. A ušteđeni novac možete iskoristiti za inovacije u vrtu. Kao što su sistem zalivanja kap po kap, mreža za zasjenu i zaštitu od grada. Ili jednostavno, nova sjemena i biljke…

www.agromedia.rs

Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj paprike na otvorenom

Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva

1 Comment

Comments are closed.