Pančićeva omorika pred izumiranjem | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pančićeva omorika pred izumiranjem

Potkrepljena stalnim praćenjem brojnosti jedinki naučna predviđanja kažu da će Pančićeva omorika, zbog konstantnog opadanja brojnosti, nestati za 50 godina.

Staništa ove biljke prostiru se samo na oko 200 kvadratnih kilometara u srednjem toku Drine, pograničnom dijelu Srbije i Bosne i Hercegovine, pa su u cilju njenog očuvanja dvije držve otpočele realizaciju projekta prekogranične saradnje “SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine”.

Nosioci projekta, koji je finansijsku potporu našao u vidu 165.197 evra iz pretpristupnih fondova EU, su Nacinalni park “Tara” i JP “Šume Republike Srpske”, a podržavaju ga Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcija za evropske integracije BiH.

Uz pomoć zavoda za zaštitu prirode, naučnika sa fakulteta i instituta, škola, organizacija civilnog društva, izvršnih vlasti sa obje strane granice do kraja 2020. obaviće se analize 20 staništa Pančićeve omorike u opštinama Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča. Istraživanja će dati smjernice kako stvoriti zajedničku međudržavnu platformu radi zaštite četinar koji je 1875. na Tari otkrio srpski botaničar Josif Pančić, a koji je je od 1998. na Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Poslije dugogodišnjih istraživanja u Nacionalnom parku “Tara” i u opštinama BiH, uočeno je da postoji velika ugroženost prirodnih staništva Pančićeve omorike, toliko da je u pitanje doveden njen opstanak.

Kaže za Blic Marijana Josipović, biolog iz NP “Tara” i vođa projekta.

Pročitajte još...   Uzgojio više od 10 tona bundeva

Koliko na području na kome će se raditi na zaštiti Pančićeve ima stabala ovog endema, kažu nadležni, teško je utvrditi s obzirom na to da raste na strmim, teško pristupačnim terenima. Tek, više je nego očigledno da se stabla masovno suše i da da teško rastu. Pančićevoj omorici više pogoduju hladnije temperature pa zato nije ostala imuna na globalno zagrijavanje.

Zbog klimatskih promjena dolazi do fiziološkog slabljenja stabala koja tako postaju podložna raznim oboljenjima i osjetljiva na štetne insekte. S druge strane, u posljednjim decenijama broj jedinki konstantno opada zbog loše prirodne regeneracije i slabe kompetitivnosti sa drugim vrstama. Stabla rastu izuzetno gusto, čak i 1.200 ih ima na jednom hektaru, tako da podmlaci nemaju dovoljno svjetlosti da izrastu. To je uočila i naučna javnost koja je u uglednim časopisima objavljivala radove na tu temu, prognozirajući da će, ako se ovim tempom nastavi smanjenje populacije, Pančićeva omorika izumrijeti u narednih pola vijeka. Situacija je alarmantna i traži od nas brzo reagovanje, a Srbija i BiH imaju globalnu odgovornost da sačuvaju ovu vrstu.

Objašnjavaju u NP “Tara”.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 16.07.2019.

Snimci iz aviona

U okviru otpočetog projekta, kažu nadležni, biće mapirana sva staništa Pančićeve omorike u šest podrinjskih opština, kakav je njen biodiverzitet, a u ove svrhe, osim terenskog rada u šumama, koristiće se i snimci iz aviona koji će nadletati staništa. Sa druge strane, kroz genetska istraživanja znaće se kakva je situacija na svakom od staništa i odrediće se određena stabla sa najpodobnijim potencijalom da sačuvaju opstanak ove endemske biljke.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku