Domaći mljekari bilježe stabilan izvoz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Domaći mljekari bilježe stabilan izvoz

Sjednica Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, treća po redu, održana je 9. jula u prostorijama Mliječne industrije 99 (MI 99) u Gradačcu, u prisustvu predstavnika bh. mljekara Meggle BH (Bihać), Mljekara Livno (Livno), Mlijekoprodukt (Kozarska Dubica), Milkos (Sarajevo), Inmer (Gradačac) i MI 99 (Gradačac).

U fokusu diskusije bili su prijedlozi vezani za prevazilaženje aktuelne problematike u proizvodnji i preradi mlijeka u Bosni i Hercegovini, te prijedlozi za pokretanje inicijativa prema nadležnim institucijama za izmjene i dopune zakonskog okvira.

Čalnovi Odbora razmatrali su i analize i trendove u razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda i tom prilikom istakli da sektor prerade mlijeka bilježi stabilan izvoz u 2023. godini i da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57%. Prema analizama Komore, izvoz u 2023. godini je iznosio 131 milion KM, dok je uvoz iznosio 230 miliona KM. Izvoz u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu je rastao za 14,38% a uvoz za 2,29%.

Pročitajte još...   Dobra godina za "rogatički krompir"

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2023. godini bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija. Istovremeno, zemlje iz kojih su se mlijeko i mliječni proizvodi, a najviše sir, uvozili bile su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.

Pročitajte još...   Kukuruz dominira proljetnom sjetvom u Semberiji

Na sastanku su predstavljeni i podaci za razdoblje I- V mjeseci 2024. godine i tom prilikom je istaknuto da je realizovan izvoz od 6,3 hiljade tona u vrijednosti od 12 miliona KM, dok je uvoz iznosio 5,3 hiljade tona u vrijednosti od 19 miliona KM .

Učesnisi sastanka su istakli da posebno raduje činjenica da je u 2023. godini zabilježen rast izvoza proizvoda sa dodanom vrijednosti (fermentiranog programa jogurta, kefira, kiselog mlijeka, maslaca i sira), te da je taj trend nastavljen i u tekućoj godini.

 

 

(eKapija)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko