U Njemačkoj više od trećine poljoprivrednika koristi dronove | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Njemačkoj više od trećine poljoprivrednika koristi dronove

Digitalizaciju mnogi vide kao konačno rešenje za probleme u globalnoj poljoprivredi. Kompanija „Kontinetal”, koja već nekoliko godina istražuje ideje za autonomnu poljoprivrednu tehnologiju, naručio je međunarodnu studiju o digitalizaciji pod nazivom – „Poljoprivreda u tranziciji”.

Studija između ostalog dolazi do zaključka da su, u poređenju sa međunarodnim rezultatima, poljoprivrednici iz Nemačke dobro pozicionirani i prilično zadovoljni kada je reč o sprovedenoj digitalizaciji.

Kako je preneo specijalizovani portal „Agrarhojte”, Institut za istraživanje tržišta „Inofakt” anketirao je ukupno 503 poljoprivrednih proizvođača iz Brazila, Nemačke, Francuske, Japana i SAD u jesen 2023.

Učesnicima su postavljena pitanja o njihovim trenutno najvećim izazovima i očekivanjima za razvoj poslova, a u obzir su uzeta samo gazdinstva sa više od 30 hektara. Nema podataka o kojoj vrsti poljoprivredne proizvodnje je reč.

Rezultati pokazuju da 79 procenata svih anketiranih farmera u različitim zemljama već koristi digitalna rešenja. Istraživači nisu pojasnili šta se tačno podrazumeva pod digitalnim rešenjima, ali navode da je 71 odsto njih reklo da digitalizacija igra „prilično veliku ulogu u njihovom svakodnevnom radu u poljoprivredi”.

Pročitajte još...   Humanitarna akcija "Trojka iz bloka" - traktor za porodicu Božić

Na farmama sa manje od 50 hektara, oko 20 odsto farmera izjavilo je da ne koristi digitalne tehnologije. Na onim od 100 do 200 hektara isti odgovor dalo je 12 odsto odsto poljoprivrednih proizvođača, dok na gazdinstvima sa više od 200 hektara u posedu svega 10 odsto ne koristi digitalnu tehnologiju.

Stručnjaci „Inofakta” su zaključili da što je farma manja, to je i manje digitalizovana.

U Nemačkoj je digitalizacija veoma važna za poljoprivredne proizvođače i oni su među najzadovoljnijim u odnosu na ostale anketirane. Oko dve trećine (67 procenata) izjavilo je da koristi neke od alata savremene tehnologije – što je značajno više od međunarodnog proseka koji iznosi 54 odsto.

Pročitajte još...   Teška godina za poljoprivrednike, u BiH proizvedeno 20.000 tona maline

Prema ovoj studiji, nemački farmeri su lideri u korišćenju tehnologija. Više od polovine njih koristi aplikacije i poljoprivredne mašine koje kontrolišu preko GPS sistema (po 52 procenta). I upotreba dronova je iznad proseka u Nemačkoj sa 37 odsto. Nije precizirano u koju svrhu poljoprivrednici koriste dronove. Samo oko 45 odsto ispitanih poljoprivrednika izjavilo je kako je njihovo gazdinstvo dovoljno pripremljena za predstojeću transformaciju u pogledu postojeće tehnološke opremljenosti. U Nemačkoj je taj procenat nešto veći i iznosi 49 odsto. Više od četvrtine je nezadovoljno nivoom digitalizacije u svojoj poljoprivrednoj kompaniji (28 odsto). Kako se navodi, više od četvrtine očekuje da će veštačka inteligencija (26 odsto) i robotska rešenja (28 odsto) biti prisutna u njihovom poslovanju u narednih pet do deset godina.

 

 

(politika.rs)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije