Federalna vlada odobrila 3,3 mil KM za podršku u veterinarstvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Federalna vlada odobrila 3,3 mil KM za podršku u veterinarstvu

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojila Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo”, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu, u iznosu od 3,3 mil KM.

Namjena Programa je ispitivanje zaraznih bolesti bruceloze, tuberkuloze i enzootske leukoze goveda, zatim uzoraka krvi životinja koje su pobacile i kopitara na infektivnu anemiju konja, kao i službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi u odobrenim ili registrovanim farmama. Namijenjen je i ispitivanju u slučaju pojave bolesti zoonotičnog karaktera i drugih bolesti koje se sporadično javljaju, a čija pojava može značajno uticati na zdravlje životinja ili imati značajne ekonomske posljedice. Namjena mu je i ispitivanje na američku gnjiloću pčelinjeg legla (AGPL), te nadoknada štete za uginule, ubijene ili zaklane i neškodljivo uklonjene životinje.

Pročitajte još...   "Podrumi Vukoje 1982" obilježili berbu: Odlični grozdovi za još bolja vina

Također, program je namijenjen i provođenju mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) na zaraženim imanjima i transportnim sredstvima, te edukaciji vlasnika životinja i dodatnom obrazovanju doktora veterinarske medicine putem savjetovanja i seminara. Svrha Programa je i praćenje zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla u odobrenim i registrovanim objektima, te provođenje odobrenih programa i planova čijom provedbom će se dobiti detaljnije informacije o prisutnosti uzročnika bolesti životinja i omogućiti blagovremeno poduzimanje mjera sprječavanja njihovog širenja.

Pročitajte još...   Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Korisnici Programa su veterinarske stanice i ustanove koje prema Zakonu o veterinarstvu provode veterinarsku djelatnost, te vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja.

 

 

(eKapija)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko