Druženje sa pčelama zdrav i koristan hobi | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Druženje sa pčelama zdrav i koristan hobi
Ilija Lazić (71), penzioner iz Gornjeg Dragaljevca kod Bijeljine, uspješno se bavi pčelarstvom od 2006. godine. U voćnjaku pored porodične kuće, gdje je smješten njegov pčelinjak, trenutno se nalazi 65 košnica, prenosi srpskainfo.

Ilija kaže da je zabilježeno neznatno uginuće pčela tokom zime, ali je zadovoljan trenutnim stanjem u svom pčelinjaku.

Slučajno sam počeo da se bavim pčelarstvom. Jedne godine, u voćnjak je sletio pčelinji roj i to je bio znak da ga treba prihvatiti i početi sa pčelarenjem. Zadovoljan sam ovogodišnjim početkom sezone, jer je godina dobro ponijela i izvrcao sam mnogo više bagremovog meda nego što je to bio slučaj proteklih godina, kaže Ilija, ponosno ističući da je za svoj med do sada osvojio četiri zlatne medalje i opštinsko priznanje na sajmovima meda u Bijeljini i Ugljeviku.

Osim kvalitetnog meda, Ilija proizvodi i propolis kapi i vosak. Kaže da je druženje sa pčelama shvatio kao zdrav i koristan hobi koji mu produžava život.

Pročitajte još...   2017. godina jedna od lošijih za pčelare Zvorničke regije

Ilija je uspješan i kalemar, jer je u svom voćnjaku uspio okalemiti neke stare, autohtone sorte voća. Skoro svake godine od divljih jabuka, za koje mu nije teško da ode čak do Bobetinog brda, priprema zdrav i ukusan jabukov pekmez.

Ovaj čovjek zanimljiv je i po tome što na svom imanju već nekoliko godina sije heljdu. Kaže da je heljdino brašno izuzetno zdravo i korisno za probavu ukoliko se hljeb priprema u kombinaciji sa pšeničnim brašnom.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za narednu nedjelju (24.8.- 30.8.)

Blagotvorni nektar

S druge strane, pčele s heljdinog cvijeta uzimaju blagotvorni nektar, od kojeg proizvode blag i neobično ukusan med. Naravno, u pčelinjaku tokom cijele godine ima mnogo posla.

Desetogodišnji Marko želi da nastavi djedovim stopama

Ilija kaže da su ga sustigle godine te da u skorije vrijeme namjerava da brigu o pčelama prenese na nekoga od članova familije. Trenutno je desetogodišnji unuk Marko, koji s roditeljima živi u Švajcarskoj, kako kaže Ilija, najviše zainteresiran za druženje sa pčelama i rad u pčelinjaku.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Komentariši