Drvenar ponovo napada jabuke i šljive | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Drvenar ponovo napada jabuke i šljive

Najezda biljnog drvenara, prema procjenama stručnjaka, ovog proljeća u RS zahvatila je između pet i 15 odsto stabala jabuke i šljive, dok je u zapuštenim voćnjacima insekt sasušio i do 50 odsto sadnica, a pojavu voćnog sipca uzrokovali su agroklimatski i agrotehnički faktori, piše glassrpske.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je pojava drvenara, koji buši stabla voća, uočena u aprilu o čemu su proizvođači blagovremeno obaviješteni. Navode da je početkom vegetacije na nekoliko zasada kruške potvrđeno i prisustvo bakteriozne plamenjače, te da su preduzete potrebne mjere s ciljem sprečavanja širenja te biljne bolesti.

Napad drvenara zabilježen je na području dobojske i banjalučke regije, a bakteriozna plamenjača se pojavila u Saničanima kod Prijedora na dva zasada kruške. U tim voćnjacima bakteriozna plamenjača prvi put je registrovana 2016. godine, ali kako hemijske mjere zaštite nisu dale rezultat, u aprilu su zasadi uništeni, te je širenje bolesti zaustavljeno, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu da su napadi drvenara karakteristični za mlađe zasade, do deset godina starosti, te da se insekt okomio na jabuke sorte gala, ajdared i greni smit, kao i na šljive.

U najvećem broju slučajeva oštećene su sadnice na zabarenim dijelovima parcela, u nižim, ravničarskim krajevima ili i u donjem dijelu padine, gdje se prilikom slivanja voda duže zadržava. Insekt je zabilježen i u loše održavanim zasadima u kojima nisu sprovedene agrotehničke mjere, a prema grubim procjenama, šteta je manja u odnosu na 2013. i 2014. godinu, rekli su u resornom ministarstvu i dodali da će se pojava drvenara u određenoj mjeri negativno odraziti na ovogodišnju proizvodnju voća.

Pojašnjavaju da je drvenar sekundarna štetočina koja napada uglavnom iscrpljena voćna stabla, a uzrok njegovog pojačanog prisustva ovog proljeća su loše agrotehničke mjere i agroklimatski uslovi koji su obilježili prethodnu godinu.

Šteta nastaje jer insekt buši debla, pri čemu se prekidaju provodni sudovi i dolazi do slabljenja i sušenja stabala. Jedini efikasan način borbe je održavanje dobre kondicije voćaka, a s obzirom na to da je prošlo ljeto bilo veoma toplo, u voćnjacima u kojima nije bilo dovoljno vode došlo je do nedovoljne akumulacije hranjivih materija, što se negativno odrazilo na kondiciju biljaka i njihovu pripremu za zimu, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

S ciljem prevazilaženja problema i sprečavanja dalje pojave drvenara, iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na voćare da na zasadima u kojima je uočen napad drvenara sprovedu hemijske mjere, te da spale osušene sadnice.

Voćke koje su u dobrom stanju, a na kojima su prisutna oštećenja, potrebno je dodatno prihraniti i rasteretiti kako bi se pokušale revitalizovati. Sadnju na iskrčenim dijelovima parcele ne treba obavljati dok se zemljište adekvatno ne pripremi, savjetuju u resornom ministarstvu.

Proizvodnja voća

Pročitajte još...   Suša učinila svoje, ostvaruju se strahovanja ratara

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da se na području RS proizvodnja voća i grožđa u intenzivnim i poluintenzivnim sistemima odvija na oko 14.500 hektara.

Procijenjena proizvodnja voća namijenjenog tržištu i prehrambenoj industriji u Srpskoj ove godine iznosi oko 331.500 tona, a vrijednost proizvodnje se procjenjuje na oko 201,6 miliona KM, rekli su u resornom ministarstvu.

Mjere za dugoročno suzbijanje drvenara i plamenjače

  • tokom podizanja zasada voditi računa o izboru adekvatnog zemljišta i njegovoj pripremi
  • izvršiti rano postavljanje lovnih klopki i praćenje početka leta drvenara prije ubušivanja u deblo
  • redovno podrivati zasade, unositi dovoljne količine stajnjaka u zemljište, navodnjavati zasade u sušnim periodima
  • vršiti stalni nadzor i praćenje pojave bakteriozne plamenjače
  • aktivirati informacioni sistem za rano upozoravanje na pojavu plamenjače
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši