Srijeda , 1 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Drvenari osušili hiljade sadnica voća

Drvenari osušili hiljade sadnica voća

Ova godina za voćare u Srpskoj je obećavala, a onda su se umješali drvenari.  Insekt  – voćni sipac  im je već sada napravio štetu  na  stotinama  hiljada sadnica, uglavnom jabuka, piše atvbl.com

Najveći je problem, kažu voćari, što drvenari idu uglavnom na mlade sadnice pa na njih više ne mogu da računaju. Štete će tek da bude.

Ove godine je sigurno daleko veća i nadmašile su 2013. godinu. Možemo slobodno reći da ćemo imati preko milion sadnica osušenih što je jako velika šteta. Pitanje je hoće li se moći mladi zasadi više i podizati pošto on uglavnom ide na mlade sadnice, 3,4 do 5 godina, starije zasade to ne može da osuši, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republiike Srpske.

Dragoji Dojičinoviću trenutno je osušeno oko 1500 sadnica, a uvjerava da je pojedinim voćarima već sada uništetno i do 5.000. Voćni sipac se pojavljuje na sušno proljeće, a Dojičinović kaže da ih ne bi bilo da su se šume adekvatno tretirale. Ubjeđen je da krivica nije njihova.

Voćari kažu da očekuju od države da nadoknadi štetu koju je nanio voćni sipac. Sada čekaju da se osnuje komisija za procjenu.

U ministarstvu odgovaraju da su voćare upozorili na vrijeme i predložili mjere borbe protiv tog insekta. Kolika će biti šteta, znaće u narednih mjesec dana.

Procjenu štete vrše nadležne opštinske komisije a potom informacije dostavljaju Vladi Republike Srpske. Nakon toga se donosi odluka o eventualnoj pomoći proizvođačima, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodopreivrede Republike Srpske.

Podsjećaju u ministarstvu da je vlada prije nekoliko godina nadoknadila dio štete od drvenara. Na to predstavnik voćara odgovara da je šteta po sadnici minimum sedam maraka, a tada su dobili 90 feninga. Zato ove godine očekuje značajniju pomoć.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Bosna i Hercegovina povećala izvoz voća u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u …

Komentariši