Duplo skuplji luk tjera suze na oči povrtara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Duplo skuplji luk tjera suze na oči povrtara

Zbog nestašice sjemenskog luka u poljoprivrednim apotekama u RS cijena ovog povrća porasla je duplo. Toliko da je za kilogram sjemenskog luka, ako se negdje i pronađe, potrebno sada izdvojiti i do 4,50 KM, nezavisne.

Smanjen uvoz

Kako su nam potvrdili iz većine poljoprivrednih apoteka, više od dvadeset dana nemaju ni gram sjemenskog luka. Prije velike nestašice kilogram je koštao 2,20 KM. Nedostatak luka na tržištu zabrinuo je veliki dio povrtara koji žele da sada sade ovo povrće.

Branislav Mastalo, agronom, ističe da je glavni krivac što je došlo do nestašice sadnog luka upravo zbog što je za jesenju sjetvu uvezeno manje luka.

Mi uvozimo najviše iz Holandije. Tamo je bila suša ove godine. Tako da je uvezena samim tim manja količina u BiH, što je sada dovelo do nestašice. Kazao je Mastalo i dodao da ne čudi da su apotekari podigli cijenu.

On je rekao da se na proljeće iduće godine mogu očekivati veće cijene i luka i krompira. Odnosno biće skuplja poljoprivredna proizvodnja jer nema dovoljno sadanog materijala.

Pročitajte još...   U 2016. zasijano 530.000 hektara zemljišta, žitarice imaju najveći udio

Nestašica diktira cijene

Iz poljoprivrednih apoteka u Banjaluci kažu da kod njih vlada nestašica sjemenskog luka. Iz prijedorskih apoteka potvrdili su nam da se može naći sadni luk, ali da su cijene više nego ranije.

Sada se cijena kreće od 3,80 do 4,50 KM. Dok je na početku jeseni bila oko 2,20 KM po kilogramu, kao i prošle godine. Zbog nestašice smo prinuđeni da podignemo cijene. Kažu iz poljoprivrednih apoteka.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne čudi da je došlo do nestašice sjemenskog luka jer su suše pogodile region, ali i Evropu.

Suša je pogodila države u kojima se proizvodi sadni materijal iz kojih BiH uvozi. To je prije svega Holandija kada su u pitanju povrtarske kulture.

Kazao je Marinković za i dodao da je to ostavilo traga na proizvodnji.

Samim tim došlo je do povećane potražnje i sigurno je to jedan od glavnih uzroka i skupljeg sadnog materijala nego što jeste.

Proljeće donosi strah

On je podsjetio da smo u proljeće imali jako niske temperature. To je ostavilo traga na biljkama koje su bile zasađene kao roditeljske, znači koje daju sjeme.

Pročitajte još...   Bugarska odlučila da poštedi život kravi koja je zalutala u Srbiju

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da i pored toga što je sada neštašica luka za sadnju, veći strah među povrtarima vlada zbog onoga šta će se dešavati na proljeće.

Istakao je da je na nestašicu luka uticala i nepovoljna godina za povrtare.

Sigurno je da je i sadašnja cijena koja je veća od četiri marke previsoka za nas poljoprivrednike i nije baš isplativa. Zaključio je Mastalo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje