Duvanjski stočar Ilija Smiljanić u planini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Duvanjski stočar Ilija Smiljanić u planini

U zimskome periodu Ilija noćiva na svojoj farmi. Prekjučer je morao sići u grad po hranu i lijekove za svoje ovce i janjce. Vrijeme janjenja je u punome jeku, a u tomu mu pomaže jedan radnik.

Ilija Smiljanića  je stočar i pjesnik iz Tomislavgrada.

Navika je na ovo vrijeme vlasnik farme Farme Smiljanić koju je podigao prije dvadeset godina upravo na Ravanjskom polju. Potvrđuje to i videozapis koji je ovih dana snimio njegov prijatelj.

 

Ojanjilo se više od 200 ovaca. Morao sam po neke lijekove za ovce i nadopuniti zalihe hrane. Kada sam obavio te poslove u gradu, krenuo sam preksinoć na Farmu s prijateljem Zloćom. U međuvremenu je zapuhao orkanski vjetar, stvorio nanose. Morali smo stati u blizini Farme jer dalje nije bilo prohodno. Tu sam se za Zloćom pozdravio i uputio pješice prema Farmi.

Ilija je morao do Farme pješačiti 2 km, i to po snijegu čija je visina dosezala i više od jednoga metra. A tek onda čeka ga pravi posao.

Ne bojim se ni sniga ni vukova, samo me strah dr. Paladina

Nije me stah, ograjo sam. Nastojim prozitivno razmišljati, znam svoj pravac i da je tribalo do Posušja pješice, i na -20 stupnjeva, ja bih išao. Ne bojim se ni sniga ni vukova. Strah me je jedino dr. Paladina. Ne bi valjalo da ovo pročita i vidi, jer neće me htjeti primiti na kontrolu. Zabranio mi je da nosim veći teret jer imam problema s kralježnicom. Ali ja se moram brinuti za svoje blago.

I neka bude što god On da, to je je moja filozofija. Meni je ovdje ovako uvijek u zimskom periodu. Dislociran samo od prometnice, a bager može za desetak minuta pročistiti snijeg, kad ga zovnem i kad je glavnom cestom prohodno. Ova cesta od Mokronoga prema Rami se već dva dana zbog snijega i smetova ne može čistiti. Popodne bi se vjetar mogao smiriti, a prema nekim najavama Livnoputovi će tada pristupiti deblokadi i čišćenju.

Preksinoć sam se pješice morao spustio od Farme do Bukovika jer prijatelj Zloćo nije mogao doći po mene i vratiti me kući u Tomislavgrad. Promet je bio u zastoju i bager je izvlačio kamion Alfaplasta koji je bio zapeo na toj dionici kao i ostala vozila. Do njih sam propješačio cca 8 km. Kad su odblokirali prometnicu s tim kamionom sam se dovezao kući.

Jedna od najtežih zima

Te 2012. godine snijeg je u ovo vrijeme potrajo dva tjedna, a sada već mjesec i pol i to velikoga snijega. I tko zna što će biti idućih dana. Vjerujem dosta norveškoj prognozi. Prema njoj, 28. siječnja past će još pola metra snijega.

Ilijina Farma koja se nalazi u Paklinama – na Ravanjskom polju pripada kupreškoj općini. Kupreški starosjedioci znaju reći da je ta lokacija po niskim temperaturama i hladnoći identična Kupreškom polju i ujedno najhladnija u toj općini.

Pročitajte još...   U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja

Kao ni 1998. tako ni danas, ne brine to ovoga mladog čovjeka vedra duha koji u svemu  nastoji vidjeti dobro. Tako se i u ekstremnim vremenskim prilikama na njegovoj planini rađa nešto novo i lijepo. Ilijina pjesnička duša upravo u ovakvim uvjetima iznjedrila je „Zimu“ u stihovima. Zimu koju će uskoro pobijediti Sunce.

Pročitajte još...   Počela berba duvana u Šamcu

Izvor: Tomislavcity.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''