Farme "drhte" zbog afričke kuge | Agroportal.ba
Agro vijesti

Farme “drhte” zbog afričke kuge

Afrička kuga

U BiH do sada nisu zabilježeni slučajevi pojave opasne bolesti afričke kuge svinja. Zbog povećanog rizika Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kontinuirano prate stanje u ovoj oblasti. Preduzete su i preventivne mjere na njenom sprečavanju.

Afrička kuga svinja se prvo pojavila u Rumuniji. Srbija je sazvala vanrednu sjednicu Savjeta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije kako bi preduzeli adekvatne korake.  Dok je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Hrvatske, naredio odstrel divljih svinja do biološkog minimuma zbog bojazni da će afrička kuga ugroziti farme svinja i mesnu industriju.

Ministarstvo je poslalo dopis veterinarskim organizacijama i inspekcijama, lovačkom savezu, kao i veterinarskim laboratorijama RS.  Da oni, u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u našoj zemlji. Te da preduzmu sve preventivne mjere kao i mjere biosigurnosti u cilju sprečavanja ulaska ove bolesti.

Nije zabilježen slučaj virusne zaraze

Istakli su da u RS nisu zabilježeni slučajevi pojave ove visokokontagiozne virusne zarazne bolesti domaćih i divljih svinja. Ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH redovno prati širenje afričke kuge svinja u Evropi. U skladu s tim donose se mjere zabrane uvoza živih svinja i određenih proizvoda iz država i regija.

Kako trenutno nema efikasne vakcinacije ili liječenja, najbolja strategija protiv ove bolesti za zemlje u kojima nema bolesti je sprečavanje ulaska virusa kroz poboljšanu kontrolu granica, pravilno podizanje svijesti i poboljšanu biološku sigurnost – kazali su u Ministarstvu.

Sprečavanje unosa virusa moguć je i kroz ograničavanje kretanja divljih svinja.

Pročitajte još...   Duplo skuplji luk tjera suze na oči povrtara

Naveli su da zbog brojnosti divljih svinja u RS, koja je u okviru proračunatih kapaciteta prirodnih uslova i udaljenosti od zemalja gdje je registrovana pojava afričke kuge, zasad nisu uvedene vanredne mjere koje se odnose na masovniji odstrel.

Ministarstvo putem Lovačkog saveza RS, korisnika lovišta, instituta i veterinarskih ambulanti aktivno prati zdravstveno stanje populacije divljih svinja u lovištima RS – zaključili su u Ministarstvu.

Jedno od rješenja – odstrel

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH su kazali da ukoliko od zaštićene divljači nastupi direktna opasnost, federalni ministar može odobriti odstrel. Odnosno smanjenje broja zaštićene divljači na osnovu zahtjeva zainteresovanih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i nadležne veterinarske službe.

Ovo ministarstvo do sada nije zaprimilo ovakve zahtjeve.

Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, kazao je da bi pojava afričke kuge na farmama domaćih svinja izazvala ogromnu štetu.

Činjenica je da je Danska bila spremna da uloži 4,6 miliona evra u stavljanje ograde na granice svoje zemlje zbog divljih svinja. To govori koliko je to opasna bolest i kakav je strah od nje.

Ova bolest nije opasna po ljude.

Pročitajte još...   “Čačanska ljepotica” na Majevici stigla 10 dana ranije

Naglasio je da se afrička kuga ne prenosi samo direktnim kontaktom životinja. Nego čak i ako su životinje bile u istom prevoznom sredstvu, a i putem krpelja.

Za afričku kugu ne postoji vakcina. Kada bi se na farmi domaćih svinja pojavila ova bolest, svinjama se uopšte ne bi moglo pomoći. Čak i kada se klasična kuga pojavi, zakon je jasan. Te životinje treba ubiti, nema liječenja, to je virusno oboljenje.

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju