Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata | Agroportal.ba
Agro vijesti

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je u prošloj godini proizvedeno 2,019 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili za 0,7 odsto manje nego u 2017. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase na sortimente od lišćara otpada nešto više od milion metara kubnih. Dok 955.981 metar kubni čine sortimenti od četinarskog drveta.

U prošloj godini najviše je proizvedeno trupaca. I to u masi od 655.599 metara kubnih od četinara i 331.669 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 09.10.2017.

U Srpskoj je prošle godine prodato 2,018 miliona kubnih metara raznih šumskih sorimenata. To je za 2,5 odsto manje nego u 2017. godini.

Najzastupljeniji i u prodaju su bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je šumarstvo u većem dijelu prošle godine uglavnom zaostajalo u izvršenju planiranih zadataka. Najviše u obimu proizvodnje, a takođe i u ostvarenom obimu prodaje.

To znači da je u šumarstvu u prošloj godini bilo problema zbog vremenskih neprilika, dinamike ostvarivanja plana i kooperanata – izvođača radova. Oni su djelimično generisali podbačaj plana proizvodnje.

Izvor: Srna.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.