EU4AGRI: 3,51 milion KM za pomoć poljoprivredi |
Agro vijesti

EU4AGRI: 3,51 milion KM za pomoć poljoprivredi

S ciljem podrške poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Evropska unija je, kroz projekat EU4AGRI, podržala investicije 16 bosanskohercegovačkih preduzeća, obrta i zadruga sa ukupno 3,51 milion KM bespovratnih sredstava.   

EU4AGRI

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je bio otvoren od 30. jula do 30. septembra 2020. godine, pristigle su ukupno 74 prijave od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove. Ovih 16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM od čega će projekat EU4AGRI finansirati 3,51 milion KM.  

Lista korisnika koji su ispunili kriterije javnog poziva nalazi se ovdje

Javni poziv je bio otvoren za preduzeća, obrte/preduzetnike i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva/institucije, i  koja u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala i nisu članica holdinga. Svaki podnosilac prijave mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 60,000 do 300,000 KM (bez PDV-a), te je morao osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35% ukupnog iznosa predložene investicije.

Pročitajte još...   Otvoren treći po redu javni poziv projekta Evropske unije EU4AGRI: 3,5 MILIONA KM BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRIMARNU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BIH te se očekuje objavljivanje novog javnog poziva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u junu 2021. godine. 

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4GRI je vrijedan 20.25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima. Projektom se također podržava unapređenje politika kroz niz aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i poboljšanja u javnim politikama i regulatornom okviru. 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća