“EU4Business” – 16 miliona evra za konkurentniju i inovativniju ekonomiju u BiH | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

“EU4Business” – 16 miliona evra za konkurentniju i inovativniju ekonomiju u BiH
Privatne firme, poljoprivrednici i preduzetnici će imati priliku za još jedan finansijski podsticaj zahvaljujući projektu Evropske unije “EU4Business” vrijednom 16,1 miliona evra.

Za direktnu finansijsku podršku firmama predviđeno je 10 miliona evra, od čega 4,5 miliona za izvozno orijentisane sektore, 3 miliona za poljoprivredno-prehrambeni sektor, 1,5 miliona za turizam i 1 milion za preduzetništvo.

Firme će moći aplicirati za podršku putem javnih poziva koji će biti objavljeni na stranici Delegacije EU u BiH. Institucije Bosne i Hercegovine će takođe dobiti tehničku pomoć u sklopu projekta kako bi razvile mjere podrške za razvoj privatnog sektora.

Ovaj projekat dio je širih napora EU da podrži lokalni ekonomski razvoj u BiH i nadovezati će se na rezultate druga dva projekta EU – “Posjete lokalnim zajednicama” i “Inicijativa za lokalnu vlast”.

Smatram da lokalnim vlastima uglavnom nedostaje resursa za adekvatne servise za građane i biznis. Ovaj projekat će podržati poslovne ideje mladih profesionalaca putem start-upa i digitalnog preduzetništva. Žene i druge ranjive grupe u ruralnim sredinama takođe će imati koristi od projekta putem inkluzivnog preduzetništva. Projekat će takođe pomoći digitalizaciji cijele zemlje, rekao je šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann istakla je

Želimo da BiH bude spremna za EU i stoga pružamo pomoć zajednicama i poljoprivrednicima kako bismo ostvarili taj cilj.

Direktorica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Brigitte Heuel-Rolf rekla je da je cilj projekta pomoći firmama da budu konkurentnije i inovativnije.

EU4Business je izvanredna prilika za domaće firme i institucije da apliciraju za dostupne grantove i da se fokusiraju na izvozne mogućnosti i jačanje konkurentnosti i inovativnih pristupa, kazala je Heuel-Rolf.

Evropska unija finansirala je projekat sa 15 miliona evra a Vlada Njemačke sa 1,1 miliona evra. Trajati će do marta 2022. godine a predvode ga GIZ, UNDP i ILO u suradnji s institucijama BiH.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši