Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi. | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi.

Žetva na pragu, cijena ni na vidiku. Poljoprivrednici su na mukama jer mlinari i prerađivači hljebnog žita još nisu predložili otkupnu cijenu pšenice, piše rtvbn.

Cijena pšenice ne može biti jeftinija od 0.34 feninga po kilogramu, sve ostalo vodi poljoprivredne proizvođače u gubitak, ne znam šta ti ljudi misle, dokle će se pljačkati poljoprivredni proizvođač”, kaže poljoprivrednik Savo Bakajlić.

Savo Bakajlić pod pšenicom ima zasijano 20 hektara zemlje. I rod i kvalitet su, kaže, na zavidnom nivou, ali poručuje, na nisku cijenu poljoprivrednici neće pristati.

Ukoliko se ne bude ozbiljno pristupilo i ne budu donesena konkretna rješenja koja neće biti na štetu poljoprivrednih proizvođača, mi ćemo se organizovati. Ako treba i prosućemo je, ali je nećemo dati u bescijenje, ističe Bakajlić.

Nada da će cijena biti korektna ipak postoji.

Ako je kukuruz 0.38 feninga po kilogramu na tržištu, to govori da cijena pšenice treba da bude u toj visini, ako imamo podsticaje od 200 po hektaru i 5 feninga po kilogramu, to bi trebalo da zadovolji naše proizvođače, ističe Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Tačnu cijenu ne određuju ni mlinari i prerađivači hljebnog žita nego – berza.

Svako prognoziranje mjesec dana prije žetve je nezahvalno jer može doći do promjena, pa nije poželjno obećavati neke cijene koje se neće desiti u samoj žetvi, naglašava Zoran Kos iz Udruženja mlinara RS.

Cijena se iščekuje, ali i visoki prinosi.

Ove godine u RS je posijano oko 47 hiljada hektara pšenice, ukupno pod strmim žitima oko 70 hiljada hektara. To su nešto veće površine nego inače. Zadovoljni smo i očekujemo veće prinose, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Pašalić.

Semberski ratari se pribojavaju ranijih decembarskih najava da bi otkupna cijena mogla biti manja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Trivković: Interventni otkup snažna podrška proizvođačima

Agro reportažeAgro vijesti

Zatrpani tonama bijelog luka

Komentariši