Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi. | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žetva pšenice samo što nije počela, a otkupne cijene nema ni u najavi.

Žetva na pragu, cijena ni na vidiku. Poljoprivrednici su na mukama jer mlinari i prerađivači hljebnog žita još nisu predložili otkupnu cijenu pšenice, piše rtvbn.

Cijena pšenice ne može biti jeftinija od 0.34 feninga po kilogramu, sve ostalo vodi poljoprivredne proizvođače u gubitak, ne znam šta ti ljudi misle, dokle će se pljačkati poljoprivredni proizvođač”, kaže poljoprivrednik Savo Bakajlić.

Savo Bakajlić pod pšenicom ima zasijano 20 hektara zemlje. I rod i kvalitet su, kaže, na zavidnom nivou, ali poručuje, na nisku cijenu poljoprivrednici neće pristati.

Ukoliko se ne bude ozbiljno pristupilo i ne budu donesena konkretna rješenja koja neće biti na štetu poljoprivrednih proizvođača, mi ćemo se organizovati. Ako treba i prosućemo je, ali je nećemo dati u bescijenje, ističe Bakajlić.

Nada da će cijena biti korektna ipak postoji.

Ako je kukuruz 0.38 feninga po kilogramu na tržištu, to govori da cijena pšenice treba da bude u toj visini, ako imamo podsticaje od 200 po hektaru i 5 feninga po kilogramu, to bi trebalo da zadovolji naše proizvođače, ističe Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Tačnu cijenu ne određuju ni mlinari i prerađivači hljebnog žita nego – berza.

Svako prognoziranje mjesec dana prije žetve je nezahvalno jer može doći do promjena, pa nije poželjno obećavati neke cijene koje se neće desiti u samoj žetvi, naglašava Zoran Kos iz Udruženja mlinara RS.

Cijena se iščekuje, ali i visoki prinosi.

Ove godine u RS je posijano oko 47 hiljada hektara pšenice, ukupno pod strmim žitima oko 70 hiljada hektara. To su nešto veće površine nego inače. Zadovoljni smo i očekujemo veće prinose, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Pašalić.

Semberski ratari se pribojavaju ranijih decembarskih najava da bi otkupna cijena mogla biti manja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši