Farma magaraca ‘Mali farmer ” iz Zavidovića prava senzacija u BiH | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Farma magaraca ‘Mali farmer ” iz Zavidovića prava senzacija u BiH

Ukoliko ste ljubitelji prirode,čistog vazduha i volite domaće životinje sve što trebate učiniti jeste da posjetite domaću farmu magaraca koja se nalazi nedaleko od Zavidovića.

Alen Jusupović iz Zavidovića  prije šest godina je još kao student pokrenuo vlastiti biznis, a danas je to farma magaraca “Mali farmer”. Ima registrovan obrt i bavi se uzgojem magaraca iproizvodnjom magarećeg mlijeka i mliječnih proizvoda od magaraca,što je prava senzacija.

Od samog početka Alen je bio optimističan,i upravo zbog optimizma i ljubavi prema životinjama “Mali farmer” je posao od kojeg ovaj farmer živi.

Broj grla je u porastu

Nakon što je osvojio nagradu za najbolji biznis plan o pokretanju farme magaraca dobio je ček u iznosu od 2.700 eura ,i tek tada  je uslijedio pravi posao, kupovanje magaraca, izgradnja štale i početak radova.Naravno posao je uključivao i učenje,što je jednako težak posao za nekoga ko nikada nije radio ovaj posao.

Alena smatraju mlade osobe koja svojom upornošću ostvaruje cilj. Danas ima vlastiti biznis, koji mu osigurava egzistenciju, kako za njega tako i za pet članova njegove porodice. Farma magaraca broji oko 30 grla, a pored magaraca tu su i poni konji.. Broj grla je stalno stalno u porastu a porodica Jusupović marljivo radi na tome kako bi turistima ponudili dosta bogat sadržaj na ovoj prekrasnoj lokaciji, od Zavidovića udaljenoj oko tri kilometra.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 25.06.2019.

Jusupovići, iz Petkovića kod Zavidovića su dokazali da se i u 21. vijeku, može živjeti od tradicionalnih vrijednosti, uzgoja magaraca i proizvodnje magarećeg mlijeka,i proizvoda od magarećeg mlijeka.

Najbolji tip mlijeka

Proizvodi od magarećeg mlijeka jako traženi i na stranom tržištu, što znatno govori o perspektivi ovog posla. U asortimanu njihovih proizvoda se nalazi magareće mlijeko, krema za tijelo od magarećeg mlijeka, balzam za usne te sapun od magarećeg mlijeka.

Strani kupci rado kupuju njihove proizvode

Mlijeko sa farme Alen plasira na tržište Skandinavije, Amerike, Švajcarske, Njemačke, Italije i drugim EU zemljama. U pitanju je  indirektnim izvozom. Također i turisti koji dođu u Bosnu i Hercegovinu rado posjećuju farmu i kupe proizvode. Ovaj način proizvodnje je u jednu ruku prednost u odnosu na direktnu prodaju.

Naše je da privučemo goste, da ih ugostimo, pružimo odmor i ugodne trenutke. A uz to ponudimo široku paletu domaćih proizvoda od magarećeg mlijeka.

Za razvoj i promociju farme veliku podršku pružila je i Općina Zavidovići, te lokalna Razvojna agencija Zavidovići te Udruženje “Agro-Dolina”.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u Laktašima planiraju brendiranje proizvoda

Mlijeko kao dobar antibiotik

Magareće mlijeko se oduvijek smatra antibiotikom jer ima dobru ulogu u odbrambenom mehanizmu našeg tijela. Mlijeko ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva, te ima protuupalno djelovanje na organizam. U mlijeku magarica se nalazi i do 60 puta više C vitamina nego u kravljem mlijeku, a mlijeko magarica po sastojcima najbliže je majčinom mlijeku. No svi znamo ljekovitost i značaj majčinog mlijeka.

Magarice u prosjeku dnevno daju oko 2,5 decilitra mlijeka, međutim prilikom muže mladi moraju biti sa njima. Kada mlado magare nije kraj magarice, ona pri tome ne daje ništa mlijeka. Magarica mora isključivo da ima vizuelni kontakt sa ždrijebetom. Na primjeru ove priče vidimo da farma magaraca itekako ima budućnost. Upravo iz tog razloga Alen Jusupović i njegova porodica u budućnosti imaju plan povećati broj grla i napraviti etno selo u Zavidovićima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)