Plasman duvana problem duvandžijama (VIDEO)
Agro vijesti

Plasman duvana problem duvandžijama (VIDEO)

Plasman duvana ove godine će biti problem za proizvođače ove biljke. U Semberiji i Posavini na 230 hektara sadnja duvana trebalo bi da bude završena do kraja mjeseca. 

plasman duvana

Foto: Ilustracija

Problem plasmana

88 kooperanata ovog proljeća ima povećane troškove proizvodnje jer je repromaterijal skuplji, a otkupna cijena duvana ista već dvije i po decenije.

Problem je i plasman, ali i crno tržište, gdje završi najkvalitetniji dio roda.

Iako velike temperaturne oscilacije prethodna dva mjeseca nisu išle na ruku proizvođačima duvana, rasad je uglavnom u dobrom stanju pa žure da ga zasade u optimalnom roku.

Rasad je dosta kvalitetan, a problem će biti prerastanje biljaka ako se padavine nastave. Naglašava Јovica Savić, proizvođač duvana.

Vrijeme usporava proizvodnju

Dok jedni uveliko sade, drugi tek pripremaju zemljište, jer je hladno vrijeme usporilo razvoj rasada.

Pročitajte još...   Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata

Cijene repromaterijala i dnevnice radnika rastu. Proizvodnja po hektaru košta oko 5.000 KM, a otkupna cijena duvana godinama stagnira, pa će biti zasađene površine manje za 15 odsto.

Fokus na manje fabrike

Preduzeće Duvan sadi ovu industrijsku biljku na 14 hektara, pa znaju kolika su ulaganja u proizvodnju. Međutim, nisu u mogućnosti da povećaju otkupnu cijenu. Kažu da ni sa ovom nisu konkurentni na svjetskom tržištu.

Nemamo fabriku koja otkupljuje od nas duvan, koja bi imala u vidu cijenu koštanja i koja bi tako pomogla proizvodnju. Mi smo na svjetskom tržištu i moramo se uklapati u svjetske cijene. Zato smo došli u situaciju da imamo zalihe koje nam predstavljaju opterećenje. Istakao je Čedo Gotovčević, direktor ovog preduzeća.

Pokušavaju da prodaju duvan zainteresovanim manjim fabrikama u Bugarskoj, Danskoj, Belgiji, Italiji i Poljskoj da bi rasteretili magacine do avgusta kada planiraju da otkupe 322 tone suvog lista. Radi očuvanja proizvodnje, preduzeće Duvan već pet godina sa 30 feniga po kilogramug podstiče sve one koji imaju prinos veći od 150 kilograma po dunumu.

Pročitajte još...   Nepovoljno vrijeme brine semberske poljoprivrednike

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije