Rogatički krompir dobija oznaku porijekla (VIDEO)
Agro vijesti

Rogatički krompir dobija oznaku porijekla (VIDEO)

Oznaku geografskog porijekla rogatički krompir zaslužuje odavno, s obzirom na značajno mjesto koje zauzima na tržištu. Pokrenut je proces zaštite imena i porijekla rogatičkog krompira.

rogatički krompir

Foto: Ilustracija

Cilj je da konačno dobije mjesto koje zaslužuje na tržištu. Put do tržišta bio bi olakšan proizvođačima ovog kraja, koji i pored ograničenog regionalnog tržišta, iz godine u godinu povećavaju proizvodnju.

Mi smo spremni da budemo podnosioci zahtjeva za zaštitu oznake geografskog porijekla. Na taj način ćemo proizvođačima olkaškati proces da bi došli do cilja. A ko bude zainteresovan da se uključi i bude spreman da ispuni strogo definisane uslove specifikacije moći će da koristi oznaku i proizvodu da vrijednost. Naglašava Željka Pejović iz Poljopvirednog klastera SRP.

Ništa manje kvalitetan u fazi proizvodnje koja zaštitom imena i porijekla zadovoljava tek regionalno tržište, rogatički krompir donosi pogodnosti cjelokupnom stanovništvu Rogatice.

Pročitajte još...   Aronija rodila, ali je niko neće?

Poljoprivredni proizvođači iskazali su zainteresovanost i za onim što slijedi nakon procesa sertifikacije. A to su dalje investicije u marketing, pakovanje i sisteme za doradu. Po tome možemo zaključiti da oni sistemski pristupaju ovoj tematici, ističe Miroslav Јagodić.

Korist od zaštite porijekla krompira bila bi višestruka za sve stanovnike Rogatice. Proizvođači koji su zainteresovani da saznaju više o uslovima definisanim ovim procesom, to mogu saznati u Klasteru Sarajevsko-romanijske i Gornjo-podrinjske regije.

Pročitajte još...   Objavljen Pravilnik o uslovima podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje sezona branja malina; Јoš se ne zna otkupna cijena, a nema ni radne snage

Agro vijesti

Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora iz Bjelorusije