Tržišne viškove ubuduće možemo prodavati i u Crnu Goru
Agro vijesti

Tržišne viškove ubuduće možemo prodavati i u Crnu Goru

Dogovoreno je da poljoprivrednici iz Republike Srpske, posebno oni koji se bave stočarskom proizvodnjom, tržišne viškove ubuduće mogu plasirati na tržište Crne Gore.

tržišne viškove

Foto: Facebook

Resorni ministri Srpske i Crne Gore, Boris Pašalić i Aleksandar Stijović o ovoj mogućnosti razgovarali su tokom posjete farmi Kaurin u Trošeljima kod Gradiške.

Porodica Kaurin tovom junadi i svinja bavi se više od četiri decenije. Godišnje na farmi utove oko 100 bikova i 500 svinja. Problem im predstavlja plasman.

I ne možemo to samo nešto izbrisati i prekinuti. Vidjećemo šta dalje jer je stvarno problem tržišta. Istakao je Darko Kaurin.

Dogovor vlada Republike Srpske i Crne Gore domaćim farmerima omogućiće plasman po povoljnim cijenama, posebno u vrijeme turističke sezone, na tržište Crne Gore.

Pošto Crna Gora uvozi 500 miliona hrane iz drugih zemalja regiona nastojimo da unaprijedimo saradnju sa Republikom Srpskom kao dvije zemlje koje se i granično dodiruju i da obezbjedimo da na polju stočarstva dio proizvoda krene kroz uvoz iz Republike Srpske. Istakao je Aleksandar Stijović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Da bi zaokružili proizvodni ciklus i pojeftinili proizvodnju porodica Kaurin se bavi i ratarskom proizvodnjom. Povoljne podsticaje za kapitalne investicije iskoristili su za nabavku sistema za navodnjavanje i poljoprivredne mehanizacije.

Pročitajte još...   Ministri Mirjanić i Gluhaković na sastanku sa proizvođačima pšenice i predstavnicima mlinsko-pekarske industrije

Naravno, uvijek je najinteresantnija mehanizacija i ove godine ćemo odvojiti blizu 17 miliona maraka sa koliko ćemo mi da podržimo proizvođače, a mnogo više od tog iznosa uložiće sami proizvođači. Naglasio je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U agrarni budžet Srpske mogla bi da stignu i dodatna sredstva Evropske unije namjenjena za prekograničnu sradnju u oblasti poljoprivrede, za koja u Crnoj Gori postoje već gotovi projekti, kojima su obuhvaćena i područja u Republici Srpskoj, odnosno istočna Hercegovina.

Pročitajte još...   Loše vrijeme zagorčalo prinose meda

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''